У Києві відпиляли ногу коня з пам’ятника Щорсу

13:05, 21.03.2017
У Києві відпиляли ногу коня з пам’ятника Щорсу

Кінь Щорса втратив ногу. (Фото з ФБ-сторінок Володимира Воротньова і Андрія Дубчака)

Вандали відпиляли частину правої передньої ноги коня з пам’ятника командиру Червоної Армії Миколі Щорсу в Києві цими днями. Оскільки бронзову кінну статую Щорса готували до демонтажу в рамках декомунізації і прикрили банерами, наразі невідомо хто саме і коли це зробив.

 

Про це повідомив художник Володимир Воротньов і оприлюднив відповідну світлину на своїй сторінці у Facebook.

 

В іншому своєму пості пан Воротньов наводить позицію мистецтвознавиці Євгенії Моляр, оприлюднену в Інтеренеті.

 

За її словами, минулого тижня на засіданні комітету по культурі КМДА було підтримано рішення про демонтаж пам’ятника Миколі Щорсу в Києві – скульптури Михайла Лисенка та Василя Бородая, встановленої на бульварі Шевченка в 1954 році.

 

«Це ще не остаточне рішення,  але перший і дуже вагомий крок. Наступне рішення має прийняти Міністерство культури та ініціювати скасування пам’яткоохоронного статусу цього об’єкта.  Взагалі варто з’ясувати, чому пам’ятка монументального мистецтва національного значення (включена постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 №928, охоронний номер №260055-Н) взагалі фігурує у декомунізаційних списках», - написала пані Моляр спеціально для «УП. Культура».  

 

Вона також процитувала заступника міського голови Києва Володимира Прокопіва: "Якшо ми не демонтуємо пам’ятник Щорсу офіційно, то його знищать незаконно представники активістських організацій".

 

«Складно повірити, але заступник міського голови не соромлячись говорить про те, що держава і зокрема столичний муніципалітет не можуть забезпечити збереження визнаного твору публічного мистецтва в центрі Києва. Націоналістичні угрупування анонсують свої протиправні дії, на що чиновники та правоохоронці вирішують "сховати" об’єкт від вандалів у музеї, якого не існує. І усі погодилися, що група радикально налаштованих молодиків шляхом погроз та залякування може нав’язувати місту свої бачення та смаки щодо публічного мистецтва», - обурюється Євгенія Моляр.

 

 

Утім, далеко не всі користувачі соцмереж вважають, що ногу коня Щорса відпиляли саме активісти патріотичних організацій.

 

Багато хто переконаний, що це могли зробити так звані «металісти», адже кінна скульптура є бронзовою. І наводять чимало інших прикладів, коли «металісти» відпилювали частини інших пам’ятників в Україні незалежно від того, кого з історичних діячів ці пам'ятники були присвячені. 

 

Вистачає під постом художника Воротньова і жартів на кшалт: «Купила мама коника, а коник без ноги».

 

Зауважимо, що пам'ятник Миколі Щорсу являє собою кінну статую загальною висотою 13,8 метрів. Статую виготовлено з бронзи та встановлено на постаменті з граніту заввишки 6,5 метрів. 

 

У рамках закону про декомунізацію пам’ятник Щорсу мали демонтувати ще минулого року. Однак, оскільки монумент представляє художню цінність, то міська влада планує перенести його у майбутній Музей тоталітаризму, відкриття якого заплановане на жовтень 2017 року.

 

Додамо, що активісти "Добровольчого руху ОУН" мали намір демонтувати пам'ятник  Щорсу в Києві ще 30 червня 2016 року. Однак тоді правоохоронці взяли монумент під охорону.

 

Згодом голова руху Микола Коханівский заявив, що акцію з демонтажу пам’ятника Щорсу скасували, оскільки влада має прибрати його самостійно. 

 

У свою чергу, Київська міськдержадміністрація заявила, що пам’ятник Щорсу  обов’язково демонтують, але після того, як Міністерство культури змінить його статус.