Трамп пожартував ніби Меркель також прослуховував Обама

09:21, 18.03.2017
Трамп пожартував ніби Меркель також прослуховував Обама

Ангела Меркель і Дональд Трамп під час спільної прес-конференції.

Президент США Дональд Трамп пожартував, що має щось спільне з канцлером Німеччини Ангелею Меркель, оскільки її телефонні розмови можливо також прослуховувало ЦРУ за розпорядженням попередньої адміністрації Білого дому.

 

Так Трамп спробував відповісти жартом на запитання німецького журналіста під час спільної з Меркель прес-конференції у Вашингтоні в ніч на суботу за київським часом.

 

"Що ж до прослуховування телефонних розмов попередньою адміністрацією, принаймні, у нас (з Ангелою Меркель – ред.) є щось спільне, можливо", - відповів Трамп, викликавши сміх присутніх.

 

Очевидно, нинішній глава Білого дому мав на увазі появу інформації сім років тому про те, що Агентство національної безпеки Сполучених Штатів займалося збором інформації, в тому числі прослуховуванням європейських високопосадовців, у тому числі, Ангели Меркель.

 

Водночас, пан Трамп засвідчи, що одним із найважливіших аспектів взаємодії США і Німеччини залишаються спільні зусилля в боротьбі з ІДІЛ, а також подолання загальних загроз тероризму й екстремізму.

 

"Що найважливіше, наші дві країни мають продовжувати працювати разом для захисту наших народів від радикального ісламістського тероризму та для боротьби з ІДІЛ", - наголосив американський лідер.

 

При цьому, президент США згадав про небезпеку тероризму всередині країни, яку може становити міграція людей з інших країн: "Мусимо визнати, що міграційна безпека є національною безпекою... тож ми маємо захистити наших громадян від тих, хто прагне поширити тероризм, екстремізм та насильство всередині наших кордонів".

 

На його думку, "імміграція – це привілей, а не право", і безпека громадян має завжди бути на першому місці.

 

Трамп також подякував Меркель за оголошену Німеччиною обіцянку збільшити витрати на оборону до 2% ВВП  і лідерство у підтримці НАТО.

 

“Я знову підтвердив канцлеру Меркель мою рішучу підтримку НАТО, а також необхідність нашими союзниками з НАТО сплачувати справедливу частку витрат на оборону. Багато країн заборгували величезні суми у минулі роки, і це дуже несправедливо по відношенню до Сполучених Штатів. Ці країни повинні сплатити те, що заборгували”, - наголосив Трамп.

 

Нагадаємо,  на початку березня Дональд Трамп звинуватив Барака Обаму в прослуховуванні телефонів у його виборчому офісі в Trump Tower, не надавши при цьому жодних доказів.

 

У Конгресі США, а також в Міністерстві юстиції почали перевірку цих заяв. У четвер спікер Палати представників Пол Райан заявив, що слідство не знайшло фактів на підтвердження цих звинувачень.