Екс-заступник генпрокурора України звинувачує суд Бельгії в порушенні прав людини

10:31, 17.03.2017
Екс-заступник генпрокурора України звинувачує суд Бельгії в порушенні прав людини

Олексій Баганець був одним із адвокатів Юрія Луценка

Олексій Баганець, екс-заступник Генерального прокурора України, звинуватив суд у Бельгії в порушенні права на захист підсудного.

«Мене в той суд не викликали, ні в якості свідка, ні в якості підозрюваного, ні в якості обвинуваченого. Мої права не врахували в цьому суді, мені не дали права себе захищати. Вибачте, якщо у нас такі суди в Європі, що вони можуть виносити вироки без участі людини, громадянина іншої держави ... ", - прокометував Баганець рішення щодо позбавлення його волі, видане бельгійським судом.

Про те, що Олексій Баганець отримав покарання в європейському суді стало відомо завдяки Андрію Портнову, що у 2010-2012 працював заступником в адміністрації Віктора Януковича.

"Суд встановив юридичний факт навмисності дій чиновника ГПУ, хибності поширеної Генеральною прокуратурою в органах ЄС інформації і засудив його до одного місяця тюремного ув'язнення і штрафу в розмірі шести тисяч євро, які необхідно заплатити до бюджету Бельгії", - прокоментував документ Андрій Портнов.

Після цього правозахисник Марина Парінова повідомила, що, відповідно до закону про адвокатську діяльність, Олексій Баганець може втратити право займатися адвокатською справою, якщо вирок бельгійського суду набуде чинності.

Баганець вважає рішення суду безпідставним та пояснив, що Генпрокуратура лише підтвердила в листі тодішньому верховному представнику Єврокомісії Кетрін Ештон, що стосовно Андрія Портнова проводиться розслідування кримінальної справи. Про визнання винним соратника Януковича, з якого пізніше зняв санкції ЄС, в тому листі не йшлося, стверджує Баганець.

"Це банальна помста, дехто на нього наїхав або він не виконав обіцянки. Ось останні заяви глави Верховного суду нині діючого. Він про це теж пише, що Портнов на нього тиснув, що до нього приходили представники, що йому погрожували. Я дивуюся, чому прокуратура не зареєструвала за цим фактом кримінального провадження щодо Портнова", - заявив екс-заступник генпрокурора.