Іван Малкович наполягає на прийнятті закону про українську мову (відео)

08:44, 10.03.2017
Іван Малкович наполягає на прийнятті закону про українську мову (відео)

Петро Порошенко вручив Івану Малковичу Шевченківську премію

Видавець та поет Іван Малкович під час вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка наполіг на негайному прийнятті закону, який би захистив право українців отримувати всі послуги в державі українською мовою – від крамниць і громадських установ до глянцевих видань, телебачення і радіостанцій.

"Мусить бути закон, який захистить право кожного українця отримувати всі послуги українською мовою – від крамниць і громадських установ, до глянцевих видань, телебачення і радіостанцій, де всі, без винятку, ток-шоу і програми повинні вестися державною мовою, за чітко виписаними винятками для кримських татар та кількох інших національних меншин, які купно тут проживають", – сказав Малкович.

Він нагадав, що в Україні є сили, які стверджують, що мовний закон може завдати шкоди окремим верствам суспільства.

"Кажуть, що мовний закон може комусь нашкодити, але це – неправда. Шкодить його відсутність", – додав Малкович.

На його думку, потрібно звести до розумного мінімуму вивіски, писані мовою агресора, а надто ті зі знущальними назвами накшталт "Варєнічная Катюша".

Іван Малкович вдався до шевченківського сюжету, щоб пояснити шкоду від того, що таке засилля російськомовної продукції та гасел і вивісок "наче той москаль щодня і щогодини безчестить нашу безталанну Катерину".

"Все наладиться тільки тоді, коли українська мова лунатиме всюди, коли ми перебуватимемо в океані рідної мови, ... якщо тут буде українська мова, то в нас буде лад, а якщо ні, тут буде вічний путін, як би він не називався", - підсумував цьогорічний лауреат Шевченківської премії.

Свій виступ піля вручення премії Президентом України Петром Порошенком Малкович розпочав з того, що розповів про "модернового Шевченка", чия історія успіху і самобутній геній об'єднує українців за духом уже багато десятиліть. Він відзначив, що вірменин Сергій Нігоян із барикади на Майдані теж проголошував вірші Кобзаря.

Нагадаємо, що Іван Малкович, а також Микола Малишко, Богдана Фроляк і Степан Коваль  отримали цього року Національну премію України імені Тараса Шевченка, церемонія нагородження відбулася 9 березня у Національному музеї Тараса Шевченка.