На Прикарпатті потребують реставрації понад 150 унікальних церков

09:41, 04.03.2017
На Прикарпатті потребують реставрації понад 150 унікальних церков

Церква Різдва Богородиці у Ворохті.

Більше 150 унікальних об’єктів культурної спадщини потребують негайного ремонту та реставрації в Івано-Франківській області. Переважно йдеться про дерев’яні церкви.

 

Про цезаявив начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак під час засідання колегії у п’ятницю.

 

«Негайного проведення  ремонтно-реставраційних робіт потребують понад 150 унікальних об’єктів культурної спадщини як місцевого, так і національного значення, а це – дерев’яні церкви, конструкції яких, внаслідок часу та природних чинників, втрачають свою несучу здатність, їх деревина прогнила та уражена шкідниками», - цитує пана Федорака агенство «Укрінформ».

 

За його словами, проблемним залишається питання проведення реставраційних робіт у Церкві Святого Духа в Рогатині, яка знаходиться під егідою ЮНЕСКО, а також у церкві Святого Миколая, яка датована XVI століттям й знаходиться у селі Рогатинському.

 

За підрахунками фахівців, для порятунку сакральних об’єктів на Прикарпатті необхідно більше 12 мл.н грн. В обласному бюджеті на реставраційні роботи об’єктів культурної спадщини передбачено 1 млн. грн. Тобто у дванадцять разів менше від необхідного.

 

Окремі депутати обласної ради обіцяють знайти в бюджеті ще 1 млн грн для реставрації тих сакральних об’єктів, які не лише потребують негайного втручання, але й мають необхідні паспорти та належать до пам’яток архітектури місцевого значення.

 

Загалом, в області на державному обліку перебувають 3944 об’єкти культурної спадщини, з них 107 – мають національне значення.

 

Під охороною держави перебуває більше 500 об’єктів сакральної архітектури, понад 400 культових споруд є пам’ятками місцевого значення.