У Києві подорожчав хліб на 10-15 відсотків

24.02.2017
У Києві подорожчав хліб на 10-15 відсотків

Пенсіонерам нелегко у столиці знайти соціальний хліб.

Цей тиждень для киян розпочався з неприємної новини — хліб у столиці знову подорожчав: ціна зросла на 10-15%. І ця тенденція «повзучого» підвищення вартості зерна та борошна, а також обережних підвищень цін на хліб спостерігається повсюдно в Україні. Якщо донедавна один iз найпопулярніших для пересічного киянина буханець «Українського» коштував 10,6 гривні, то зараз за нього вже продавці просять 11,6 гривні.
 
У ПАТ «Київхліб» виправдовують свій непопулярний крок уже звично — мовляв, зросла ж мінімальна зарплата. Голова правління «Київхліба» Володимир Череда переконує: «Головна причина подорожчання — підвищення вартості енергоресурсів. Крім того, зросла ціна на борошно, що в собівартості хліба становить майже 40%. Тільки за грудень-січень житнє борошно подорожчало на 21%, а пшеничне — на 15%».
 
Не варто забувати, що ПАТ «Київхліб» фактично є столичним монополістом у царині хлібобулочних виробів, адже виграв конкурс і підписав угоду з міською владою щодо встановлення у столиці 200 кіосків із продажу соціальних сортів хліба. Щоправда, на сайті підприємства вказано, що таких кіосків нині менше. 
 
Володимир Череда заспокоює, що роздрібні ціни на соціальний хліб у 150 фірмових кіосках i магазинах «Київхліба», відповідно до інвестдовору з КМДА, до кінця року не зміняться. До 31 грудня — обіцяють — батон звичайний (0,5 кг) коштуватиме 4,15 грн., хліб подовий «Пшеничний» ( 0,65 кг) — 4,05 грн., український хліб новий подовий (0,95 кг) — 5,25 грн.
 
Нагадаємо, що ще восени 2016 року споживачі чули подібну обіцянку. Тоді заступник голови КМДА Микола Поворозник запевняв: «У нас діє цей договір. Він продовжує діяти. Приблизно 2,5 року діє інвестиційна угода, і ціна хліба в цих кіосках підніматися не буде. Ціна залишиться такою, яка є на сьогодні». 
 
Хлібна цінова еквілібристика, яка балансує між обіцянками та реальністю водночас, і дивує, і обурює. Бо ще з кінця січня на полицях київських магазинів хліб почав дорожчати. 
 
Із неофіційних джерел стало відомо, що торговельні мережі зверталися з листами до виробників і просили не підвищувати ціни. Але ті відмовили, посилаючись на економічні чинники. «У підсумку мережі виявилися в ситуації, коли змушені були або погоджуватися на умови пекарів, або залишитися з порожніми хлібними полицями», — заявили в одній із торговельних мереж.
 
Радник міністра економічного розвитку і торгівлі Дмитро Романович повідомив на прес-конференції: передумов для підвищення вартості хліба на сьогоднішній момент у Києві немає. А за фактом подорожчання продукту на столичних прилавках Антимонопольний комітет України (АМКУ) проведе розслідування. «На ринку немає великого попиту на хлібобулочні вироби. За словами підприємців, після підняття цін на 10% попит починає різко падати. Тому бізнесмени бояться підвищувати ціни, щоб не скорочувати персонал і обсяги продукції», — додав Дмитро Романович. За його словами, щоб хлібопекарні масово підняли ціну на хліб у Києві, потрібно було б отримати дозвіл АМКУ.
 
За словами директора союзу «Борошномели України» Родіона Рибчинського, 95% борошномельних підприємств в Україні є приватними, і вони прагнуть зменшити собівартість і збільшити рентабельність своєї продукції. Крім того, в Україні був відмінний урожай зернових (22 млн. тонн), додав пан Рибчинський.