Ляшко просить США укласти двосторонню військову угоду з Україною

24.02.2017
Ляшко просить США укласти двосторонню військову угоду з Україною

Олег Ляшко нагадує країнам-гарантам про їхні зобов’язання.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко оприлюднив проект постанови про Звернення ВР до нової Адміністрації та Конгресу США щодо безпекових гарантій за Будапештським меморандумом та включення України до двостороннього безпекового формату.
22 лютого документ за підписом голів трьох парламентських фракцій — Радикальної партії,  Блоку Петра Порошенка, Народного фронту — та низки народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді.
«У зв’язку з тим, що одна з держав-підписантів цього меморандуму — Росія — грубо порушила цю угоду, а також норми міжнародного права, напавши на Україну — ми звертаємося до Сполучених Штатів iз проханням виконати свої зобов’язання через механізм двостороннього безпекового формату. Він передбачає надання нашій країні статусу особливого партнера поза НАТО та укладення двосторонньої військової угоди між Україною та США. Така підтримка України з боку США, на мою думку, буде реальним кроком до відновлення територіальної цілісності та суверенітету України», — зазначив Ляшко. 
У проекті звернення політик нагадав, що в обмін на Будапештський меморандум Україна відмовилася від третього за обсягом у світі ядерного потенціалу, тобто заплатила за цю угоду надто високу ціну. Водночас він навів приклади, коли Сполучені Штати підписували прямі військові угоди навіть iз тими державами, які не відмовлялися від ядерної зброї.
Даний проект постанови є частиною стратегії звільнення Донбасу, яка була розроблена Радикальною партією.