На Буковині підсудних утримують у металевих шафах, що нагадують середньовічні катівні (фото)

22:34, 22.02.2017
На Буковині підсудних утримують у металевих шафах, що нагадують середньовічні катівні (фото)

Глибочицький райсуд - катівня для звинувачених

Прес-служба Уповноваженого з прав людини в Україні повідомила, що у Глибочицькому райсуді Чернівецької області підсудних, що етаповані до зали засідань, утримують у металевих шафах, що нагадують середньовічні катівні.

"Зазначені металеві шафи було виявлено 8 лютого 2017 року регіональним представником Уповноваженого у Чернівецькій області Леонідом Ілюком та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Богданом Бойком під час моніторингового візиту до Глибоцького районного суду", - повідомляють правозахиники.

Людей, яких доставляють до суду, тримають у зачинених металевих шафах: без доступу до освітлення та без належної вентиляції. Повітря та світло потрапляють всередину через прорізані у шафах отвори розміром 10х20см.

"Важко уявити, як люди почувають себе в умовах літньої спеки, адже у приміщенні, де розташовані шафи, немає кондиціонера! Також на момент візиту у цьому приміщенні було відсутнє водопостачання, що не дозволяє скористатися умивальником та унітазом", - обурюються представники омбудсмена.

Вони повідомляють, що підсудні не мають можливості спілкуватися з адвокатами, а матеріали справ мають вивчати просто у залі засідань. І все це на голодний шлунок, адже їх не забезпечують їжею.

"Потребує уваги питання доступності Глибоцького районного суду для осіб з інвалідністю, що пересуваються на візках, адже пандуси відсутні. До сходинок головного входу прикріплено два швелери, падіння з яких може завдати серйозних травм", - повідомляють правозахисники.

Вони вказують, що людям з обмеженими можливостями важко потрапити на судові засідання, адже зали для них є лише на 2 поверсі, до якого ведуть сходи.

"Для негайного припинення жорстокого поводження з підсудними у Глибоцькому районному суді Чернівецької області та захисту їхніх прав буде направлено відповідні акти реагування Уповноваженого на адресу Державної судової адміністрації та МВС України", - резюмується у повідомленні.

Фото із Глибочицького районного суду розмістила прес-служба Уповноваженого з прав людини в Україні.