СБУ оприлюднила документи КДБ про замовчування Голодомору 1932-1933 років

12:25, 18.02.2017
СБУ оприлюднила документи КДБ про замовчування Голодомору 1932-1933 років

Розсекречені архіви КДБ нині у вільному доступі.

Служба безпеки України оприлюднила розсекречені архівні документи КДБ про те, як радянські спецслужби намагалися замовчувати трагедію Голодомору і протидіяли поширенню інформації про геноцид українського народу за кордоном наприкінці 80-х років ХХ століття.

 

Відповідні унікальні документи за підписом голови КДБ Української РСР Миколи Голушка СБУ оприлюднило у суботу.

 

"18 лютого ми згадуємо Джеймса Ернеста Мейса, якому мало б виповнитися 65 років. Завдяки дослідженням відомого історика, політолога, дослідника історії СРСР та Центрально-Східної Європи світ дізнався про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Він першим назвав цю трагедію українського народу Геноцидом", - зазначають у Службі безпеки.

 

Голова СБУ Василь Грицак вважає Джеймса Мейса «справжнім другом України, чия чесність і принциповість допомогла розповісти усьому світові правду, яка замовчувалась й жорстко вичищалася радянськими репресивними органами».

 

Як зазначають у вітчизняній спецслужбі, КДБ уважно стежило за дослідженнями Голодомору за кордоном і доповідало компартійним босам.

 

Це засвідчують унікальні документи за підписом Голови Комітету Державної Безпеки Української РСР Миколи Голушка, які зберігаються у Галузевому державному архіві СБУ.

 

 

Зокрема, йдеться про інформування до ЦК Компартії України «Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію довкола так званого «штучного голоду» в Україні в 1932-1933 роках» та «Об усилении антисоветской шумихи за рубежом в святи с вопросом о массовом голоде на Украине».

 

Повний текст документів викладено СБУ на сторінці у Facebook.  

 

На сторінках цих документів згадується Джеймс Мейс і його комісія, діяльність яких викликала у СРСР передбачувану паніку.

 

«Керівник КДБ пише про штучний голод і українську трагедію виключно в лапках. Згадує буржуазні засоби масової інформації і зарубіжні націоналістичні центри.

Оприлюднені СБУ документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, – організація замовних статей «західних вчених і журналістів», промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення заангажованих експертів для придушення «антісовєтской шуміхі», - зазначають в СБУ.

 

Зараз із розсекреченими документами працюють історики, письменники, громадяни, котрі шукають правду про своїх родичів, адже вони перебувають у вільному доступі.

 

Нагадаємо, працюючи над дослідницькою програмою Гарвардського університету «Усна історія українського голоду 1932–1933 рр.», Джеймс Мейс зібрав понад півсотні аудіозаписів очевидців, що вижили під час Голодомору, й після війни опинилися в США.

 

Результати дослідження стали основою книги Роберта Конквеста «Жнива скорботи», виданої у 1986 році.

 

У 1986-1990 роках історик стає виконавчим директором тимчасової комісії з дослідження Голодомору 1932-1933 років (US Commission on the Ukraine Famine), звіт якої у 1988 році був переданий у посольство СРСР у Вашингтоні і потрапив до ЦК Компартії України.

 

Вдова дослідника Наталія Дзюбенко-Мейс разом із чоловіком допомагала розкривати очі на правду про Голодомор. Вона й нині продовжує популяризувати напрацювання чоловіка щодо геноциду українського народу.