У Мінську домовилися про відведення важкого озброєння на Донбасі до 20 лютого

20:39, 15.02.2017

Учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на сході України домовилися про чергове відведення важкого оброєння і спецзасобів від лінії розмежування на Донбасі до 20 лютого.

 

Про це повідомив  спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік у Мінську в середу.

 

"Сьогодні досягнуто згоди про розведення засобів, заборонених Мінськими домовленостями до 20 лютого", - лаконічно повідомив пан Сайдік.

 

Зауважимо, що прес-конференцію пана Сайдіка намагалися зірвати радикали з організації "Інша Росія", які розкидали листівки і закликали Кремль не брати участь у перемовинах в Мінську та припинити дипломатичні і економічні відносини з Україною. Утім, "іншоросів" вивели з приміщення білоруські правоохоронці. 

 

Водночас, прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер написала у Facebook: «Українська сторона ще раз підтвердила свою позицію про те, що без повного припинення вогню, виведення важких видів озброєнь і військових формувань з території України, без вирішення питання кордону будь-які розмови про вибори і про закон про особливий статус окремих районів Донбасу не мають практичного вирішення».

 

За словами пані Оліфер, Україна наполягає на тому, що Мінські угоди мають бути виконані в повному обсязі, включно з Меморандумом від 19 вересня 2014 року.

 

«Ситуація з безпекою залишається тривожною і напруженою. Режим припинення вогню має бути стійким і тривалим, важкі гармати потрібно відвести від лінії зіткнення, а СММ ОБСЕ потрібно підтвердити таке відведення», - повідомила пані Оліфер деталі відведення, про яке інформував пан Сайдік.

 

Крім того, речниця Кучми зазначила, що у Мінську була продовжена робота із звільнення заручників: «У рамках гуманітарної підгрупи Тристроронньої контактної групи було прийнято рішення звернутися до Моніторингової місії ООН з прав людини з проханням про те, щоб представники місії стали посередниками в процедурі верифікації відмови громадян, які відмовляються від переміщення на територію ОРДЛО у рамках обміну заручниками і хочуть залишитися на території, підконтрольній українській владі. Українська сторона наполягає: для прискорення процесу верифікації необхідно обов'язково залучити до цієї місії Міжнародний Комітет Червоного Хреста».

 

Водночас, у рамках економічної підгрупи ТКГ триває робота зі стабілізації водопостачання Луганської області. Зокрема, запрацював механізм розрахунку за поставлену до ОРЛО воду, включаючи погашення заборгованості.

 

«З початку січня 2017 року на рахунок Попаснянського водоканалу надійшло 20 млн грн. Слід наголосити, що погашення заборгованості відбувається виключно у рамках українського законодавства й українського правового поля», - додала пані Оліфер.