В Україні збільшать обсяг вивчення державної мови у школах нацменшин

17:36, 09.02.2017
В Україні збільшать обсяг вивчення державної мови у школах нацменшин

Лілія Гриневич хоче, щоб нацменшини краще знали українську. (Фото Міністерства освіти і науки)

Міністерство освіти планує збільшити кількість годин на вивчення української мови у школах із мовою викладання національних меншин найближчим часом.

 

Про це повідомила міністр освіти Лілія Гриневич під час зустрічі з послом Болгарії в Україні Красіміром Неделчевом Мінчевом у четвер.

 

"Зараз в Україні найбільш демократичне ставлення до навчання мовами нацменшин у Європі. В результаті учні цих шкіл не знають української мови, не можуть вступати до вишів України, адже успішні результати ЗНО з української мови і літератури є обов’язковою вимогою для вступу", – сказала пані Гриневич.

 

Водночас, міністр освіти запевнила пана посла, що шкіл із болгарською мовою викладання це нововведення майже не торкнеться, адже в більшості з них навчання здійснюється за спеціальними навчальними планами, які були затверджені міністерством на прохання болгарської меншини.

 

Нагадаємо, раніше Лілія Гриневич вже заявляла, що обсяг викладання української варто збільшити у школах нацменшин. Вперше міністр освіти повідомила про це під час публічної зустрічі з лідерами громадських організацій, що представляють інтереси нацменшин.

 

Зокрема, представників нацменшин обурює законодавча пропозиція Верховної Ради, згідно якої у школах предмети не повинні викладатися мовами нацменшин, тоді як мови нацменшин мають лише вивчатися.