Євросоюз і ОБСЄ закликають негайно припинити обстріли Авдіївки

17:42, 31.01.2017

Представники Євросоюзу та керівництво ОБСЄ закликають припинити бойові дії в Авдіївці, які є кричущим порушенням домовленостей про припинення вогню, передбачених Мінськими угодами.

 

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх справ, а такожу заяві місії ОБСЄ, оприлюднених у вівторок.

 

"Інтенсивні бої в околицях Авдіївки в останні кілька днів, включаючи сильні обстріли із забороненої зброї, призвели до значної кількості жертв, це кричуще порушення домовленостей про припинення вогню, передбачених Мінськими угодами. Це серйозна загроза для мирних жителів. Ми закликаємо негайно припинити бойові дії. Це дозволить провести терміновий ремонт критично важливої інфраструктури", - йдеться у заяві представників Євросоюзу.

 

У свою чергу, голова СММ ОБСЄ Ертурул Апакан закликав до негайного припинення бойових дій в районі Авдіївка-Ясинувата-донецький аеропорт на сході України.

 

"Ескалація в районі викликає серйозне занепокоєння, дуже потерпає цивільне населення. Насильство в таких масштабах, включаючи втрачені життя, є неприйнятним, а захист цивільних осіб повинен мати першорядне значення", – наголосив пан Апакан.

 

За його словами, трикутник Авдіївка-Ясинувата-донецький аеропорт вже давно в епіцентрі бойових дій. Однак, останніми днями спостерігачі фіксують тисячі порушень режиму припинення вогню щодня, в тому числі з використанням заборонених видів зброї.

 

Пан Апакан закликав сторони негайно припинити вогонь і вивести таку зброю за межі узгоджених ліній.

 

Нагадаємо, що затяті бої в районі Авдіївки тривають вже третю добу, внаслідок обстрілів місто залишилося без енергопостачання, електроенергії і тепла, було знеструмлено Авдіївський коксохімічний завод.

 

У місті  оголошено режим надзвичайної ситуації через загрозу гуманітарної катастрофи.

 

Міністр МЗС України заявив, що Україна доповнить свій позов до Міжнародного суду ООН інформацією про обстріли в Авдіївці, які є військовим злочином. Офіційні представники української влади також направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію.