Вятрович запропонував зробити вихідним день народження Шевченка і скасувати радянські вихідні

10:25, 29.01.2017
Інститут національної пам'яті запропонував скасувати вихідні на 8 березня, 1-2, 9 травня і натомість запровадити святкування інших визначних дат. Про це повідомив директор Інституту Володимир Вятрович. Інститут підготував відповідний законопрект, який після обговорення громадськості відправлять у Верховну Раду.
 
Вятрович підкреслив, що скасовуються тільки вихідні, а не святкування цих дат. 
 
"Пропонується скасувати вихідний, а не святкування Міжнародного жіночого дня. Також - вихідні 1-2 травня. Вихідним стає 8 травня (День пам'яті і примирення, який відзначається синхронно з Європою). 9 - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні залишиться державним святом, але не вихідним днем", - заявив В'ятрович.
 
Також в Інституті нацпам'яті запропонували нові свята.
 
"Додати також вихідні дні 9 березня (день народження Тараса Шевченка), День сім'ї (друга п'ятниця вересня). Кількість вихідних зміниться з 11 наявних на цей момент до 9. Крім того, скасовується практика перенесення вихідного на понеділок, якщо свято випадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва та Великодня)", - додав В'ятрович.
 
Нагадаємо, раніше Український інститут національної памяті підготував проект закону з декомунізації державних свят. Як завив Вятрович в інтерв'ю "Апострофу", на державному рівні треба відзначати тільки ті свята, які присвячені переломним і надзвичайно важливим для України як держави подіям: наприклад, День незалежності та День Конституції.
 
"Головним завданням у цьому напрямку буде дійсно впорядкувати ці свята, бо у нас календар наповнений якимись новими українськими національними святами, а старі радянські свята все одно залишаються. Все це вимагає певного упорядкування. Я думаю, що цього року депутати підтримають нашу ініціативу й ухвалять цей закон", - заявив В'ятрович.
 
Нагадаємо, в 2014 р. за пропозицією Інституту національної пам'яті президент України Петро Порошенко постановив святкувати День захисника України 14 жовтня замість 23 лютого