Віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко пропонує українізувати телевізійний прайм-тайм

14:14, 26.01.2017
Віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко пропонує українізувати телевізійний прайм-тайм

В'ячеслав Кириленко підтримує українізацію телебачення.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко констатує, що вітчизняне телебачення є дуже русифікованим. Відтак, вурядовець вважає, що 75% програм в телевізійний прайм-тайм варто показувати українською мовою.

 

Про це пан Кириленко заявив під час ефіру на Еспресо.TV.

 

Зокрема, віце-прем’єр прокоментував законопроект №5313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації".

 

"Потенціал у теперішній Раді щодо ухвалення закону про державну мову є. Це не викликає сумнівів. Загалом телебачення є дуже русифіковане. Виводяться за дужки програми, які пов'язані з українською ідентичністю. Потрібно 75% україномовних програм і писати, що це не взагалі, а саме в так званий прайм-тайм. Ми по радіо так зробили", - сказав пан Кириленко.

 

За його словами, тому і «відбувається такий опір цьому законопроекту, бо там прописані чіткі проміжки використання україномовних програм у найбільш популярний на телебаченні час».

 

Нагадаємо, що згідно із проектом закону №5313, передбачається встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00; для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення встановити обов’язкову частку на рівні 50%.

 

Як повідомляла «УМ», у Верховній Раді зареєстровано одразу три законопроекти, які мають визначити основи української мови як державної та механізми її захисту.

 

Законопроекти передбачають практично повний перехід на державну (українську) мову мас-медіа, книговидання, кінематографа, реклами та культурного простору.