У Росії обурені бажанням передати Ісаакієвський собор РПЦ

15:22, 21.01.2017
У Росії обурені бажанням передати Ісаакієвський собор РПЦ

Ісаакієвський собор нині став предметом боротьби.

У Росії активісти обурені намірами влади передати Ісаакієвський собор в Санкт-Петербурзі, який досі був музеєм, Російській православній церкві.

Група активістів вже направила позов до суду, зажадавши визнати незаконним розпорядження влади міста про передачу собору.

У Санкт-Петербурзі обурені тим, що собор хочуть передати церкві з проушенням процедури - після того, як вже раз відмовляли в передачі і без нового письмового звернення РПЦ.

На думку заявників, передача собору незаконна і порушує право росіян "на доступ і збереження об'єкту культурної спадщини федерального значення".

"У суді чиновникам доведеться пояснювати, як можна було видати це розпорядження на підставі досі не існуючого заяви РПЦ", - пояснив у Фейсбуці місцевий депутат Санкт-Петербурга Борис Вишневський.


10 січня влада Петербурга оголосила, що губернатор Георгій Полтавченко вирішив передати Ісаакіївський собор у безоплатне користування РПЦ. начебто на прохання патріарха Московського Кирила


При цьому влада запевняє, що керівники церкви і міста домовилися, що собор збереже музейну функцію.


Це рішення губернатора обурило музейників та опозиційних політиків міста.

Кілька політичних сил оголосили про створення коаліції, яка боротиметься проти передачі собору, а Союз музейних працівників Санкт-Петербурга і Ленінградської області опублікував заяву, де виступив проти "ліквідації світського музею в Ісаакієвському соборі".

Активісти стверджують, що церква звернулася до влади Петербурга з проханням передати їй в безоплатне користування Ісаакіївський собор ще в липні 2015 року, але тоді Полтавченко відхилив це прохання, пояснивши, що тобі місто не зможе фінансувати роботи з реставрації.

Директор музею також заявив, що "передача РПЦ може негативно позначитися на стані Ісаакіївського собору", адже апріорі сповільняться темпи реставрації.

Нині Ісаакіївський собор Санкст-Петербурга перебуває під охороною ЮНЕСКО і в ньому зберігається багато музейних експонатів.