Влада Харкова не перейменує проспект Героїв Сталінграда на честь Мирослава Мисли

17:02, 20.01.2017
Влада Харкова не перейменує проспект Героїв Сталінграда на честь Мирослава Мисли

Постать Мирослава Мисли не влаштовує мерію Харкова.

Харківська мерія відмовилася перейменувати в рамках декомунізації проспект Героїв Сталінграда на честь командира групи розвідників Мирослава Мисли – випускника історичного факультету університету імені Каразіна, який загинув на Луганщині, прикриваючи відхід побратимів.  

 

Про це повідомляється на сайті Харківської міськради у п’ятницю.

 

На офіційному сайті йдеться про те, що мер Харкова Геннадій Кернес напередодні, 19 січня, підписав відповідь на електронну петицію №1925, яка зібрала 5354 підписи городян.

 

Автори петиції вважали, що проспект Героїв Сталінграда підпадає під дію законів про декомунізацію, тож пропонували перейменувати його на честь загиблого в АТО бійця 93-ї окремої механізованої бригади Мирослава Мисли.

 

У свою чергу, влада Харкова вирішила, що для такого перейменування "підстави відсутні". Мовляв, робоча група з декомунізації при мерії врахувала висновки фахівців Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Національного університету ім. В.Н. Каразіна й визначила перелік об’єктів для декомунізації.

 

"Було встановлено, що вулицю Байрона було перейменовано на проспект Героїв Сталінграда рішенням виконкому Харківської міськради від 10.11.1982 № 456 на відзнаку 40-ї річниці Сталінградської битви", – йдеться у відповіді.

 

Влада міста вказує, що « у Сталінграді остаточно був зупинений німецький натиск на схід», а сама битва була переломним моментом у Другій Світовій війні, «на чому наголошують провідні історичні джерела різних країн». Відтак, харківські чиновники переконані, що «Сталінградська битва (Stalingrad battle) є по суті власним ім’ям визначної історичної події».

 

Зазначається, що 4 з 10 дивізій, які брали участь у визволенні Харкова та яким присвоїли найменування "Харківська", до цього брали участь у Сталінградській битві.

 

Влада також вказує, що серед учасників Сталінградської битви були й уродженці Харкова, а в повоєнний час у цьому місті мешкали 122 Герої Радянського Союзу, частина з яких брала участь у військових операціях Сталінградської битви, а двоє з них – Михайло Смільський і Федір Тюленєв отримали звання Героя СРСР за подвиги під Сталінградом.

 

Відтак, робоча група Харківської мерії визначила, що проспект Героїв Сталінграда під дію "закону про декомунізацію" не підпадає.

 

                                                 Проспект Героїв Сталінграда у Харкові. 

 

Зазначимо, що учасник Революції Гідності, доброволець Мирослав Мисла загинув 2 жовтня 2016 року в Луганській області від поранення у спину, коли прикривав відхід групи розвідників. Уродженець Закарпаття, він останні роки жив у Чугуївському районі Харківської області, де й похований.

 

Як повідомляла «УМ», після загибелі Мирослава Мисли деканат історичного факультету, а потім і ректорат Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відмовилися розмістити фотопортрет і квіти на знак трауру по загиблому герою-розвіднику, який був випускником цього навчального закладу і після війни мріяв працювати вчителем історії.

 

Утім, після обурення громадськості у соцмережах ректорат університету виправив ситуацію і розмістив стенд, присвячений загиблому воїну.