На Харківщині зупинили будівництво «Стіни» через брак коштів

16:35, 19.01.2017
На Харківщині зупинили будівництво «Стіни» через брак коштів

Так званий "Європейський вал" наразі є лише металевим парканом.

Реалізація скандально відомого проекту «Стіна» (згодом перейменованого на «Європейський вал») призупинена через відстутність фінансування. Фахівці лише підтримують технічний стан вже зведених оборонних споруд на кордоні з Росією.

 

Про це повідомила голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична під час прес-конференції у четвер.

 

“Нема фінансування цього проекту, тому, на скільки мені відомо, він на території Харківської області не продовжується”, - сказала пані Світлична.

 

За її словами, на сьогодні в межах Харківської області проводяться лише роботи з підтримки технічного стану вже зведених в рамках проекту “Стіна” споруд на кордоні з Росією.

 

“На сьогоднішній день ведеться підтримка тих споруд та будівельних робіт, які вже були проведені. Закупається, наскільки мені відомо, окрема техніка, передається міжнародними нашими партнерами. Той обсяг робіт, який був проведений, на сьогодні перебуває в належному стані. Що стосується подальшої роботи цього проекту, то мені на сьогоднішній день відома інформація, що поки що продовжуватися цей проект не буде”, - наголосила голова облдержадміністрації.

 

Юлія Світлична також зазначила, що в рамках посилення обороноздатності регіону Харківщина вже збудувала 31 опорний пункт для особового складу.

 

Нагадаємо, що проект «Європейський вал» є ініціативою українського керівництва з облаштування кордону з Росією. Спочатку проект називався «Стіна».

 

Про початок його реалізації заявив у вересні 2014 року тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Планувалося, що його реалізація буде завершена до кінця 2018 року.

 

Загальний обсяг коштів, передбачений на реалізацію проекту - 4 млрд. грн. На першому етапі з 2015 року проводиться облаштування кордону з Росією у Чернігівській, Сумській та Харківській областях.

 

На другому етапі спорудження заплановане в Луганській і Донецькій областях. Державна прикордонна служба України повідомляла, що у 2016 році планувалося закінчити роботи в межах Харківської та розпочати в Луганській областях.

 

Водночас, станом на липень 2016 року із 200 млн. грн, передбачених бюджетом, було отримано лише 60 млн. грн. Тоді як у 2015 році на реалізацію проекту "Стіна" з держбюджету було виділено і освоєно 400 млн. грн.