Від Арсена Авакова вимагають оприлюднити списки нагороджених зброєю

18:30, 13.01.2017
Від Арсена Авакова вимагають оприлюднити списки нагороджених зброєю

Арсен Аваков ігнорує запити журналістів про зброю.

Міністр МВС Арсен Аваков має надати журналістам інформацію про перелік осіб, нагороджених іменною зброєю в 2014-2015 роках. Адже суди усіх інстанцій визнали цю інформацію публічною. Утім, вже півтора місяці МВС так і не виконало рішення судів.

 

Про це йдеться у заяві інформаційного агенства «Українські новини», оприлюдненій у п’ятницю.

 

Журналісти вимагають від міністра Авакова належно виконати рішення суду і надати повні списки нагороджених зброєю, оскільки МВС програло агенству суд першої інстанції, апеляцію, касацію і навіть справу у Верховному суді України.

 

За їхніми словами, ще 7 грудня 2016 року Верховний Суд відмовився переглядати рішення Вищого адміністративного суду, яке підтверджує протиправність відмови МВС на чолі з Арсеном Аваковим надати агентству «Українські Новини» списки нагороджених зброєю.

 

«Замість того, щоб належно виконати рішення суду, МВС надіслало часткові копії 49 наказів про нагородження вогнепальною зброєю з вимараними прізвищами та посадами нагороджених, та можливо - видаленою іншою інформацією. Це прямо суперечить рішенню суду, в якому записано: «державна нагорода, в тому числі вогнепальною зброєю - це завжди публічний прояв заохочення громадянина державою, а тому інформація про нагороджених осіб за своєю природою публічна, і доступ до неї не може бути обмежено», - йдеться у заяві журналістів.

 

В агенстві нагадують, що «вогнепальна зброя - це державне майно, а не особиста власність Авакова». Тому платники податків мають право знати, яким чином він цим майном розпорядився. Кому саме надав і за які заслуги?

 

«Той, хто призначений захищати Закон, не може його порушувати! Нахабне відверте нехтування рішеннями судів і правом ЗМІ на публічну інформацію не може тривати вічно. Сподіваюсь, що міністр це зрозуміє», - наголосив директор агентства «Українські Новини» Денис Іванеско.

 

Водночас, журналісти агенства наголошують, що оприлюднені виданням «Українська правда» з власних джерел у п’ятницю номери нагородної зброї від Авакова частково співпадають з отриманими офіційно окремих наказів МВС. При цьому, частина наказів Авакова за 2015 рік в оприлюднених списках УП відсутня.

 

«Завдяки джерелам в правоохоронних органах УП вдалося отримати прізвища осіб, які були нагороджені зброєю у 2014-2015 роки. Найчастіше глава МВС дарував пістолети "Форт 17" та його модифікації. Своєму раднику і волонтеру Юрію Касьянову Аваков презентував модернізований автомат Калашнікова (АКМС). Чотири "стволи" заслужив від Авакова колишній прем'єр Арсеній Яценюк. Чинний глава уряду Володимир Гройсман так само має від глави МВС арсенал із чотирьох одиниць: три із них він отримав на посаді віце-прем'єра а один як спікер Верховної Ради», - зазначається у розслідуванні «Української правди».

 

Журналісти з’ясували прізвища 400 осіб, які були нагороджені зброєю у 2014-2015 роки

 

Так, з нагоди свого 50-річного ювілею президент Петро Порошенко отримав від Арсена Авакова вишуканий американський пістолет Сabot Gun "Jones 1911".

 

Тоді як скандально відомий депутат від "Народного фронту" Сергій Пашинський, окрім пістолета Glock 19 калібру 9мм (з якого він прострелив ногу селянину поблизу райцентру Васильків напередодні Нового року), володіє ще й штурмовою гвинтівкою "Форт 224".

 

Такою ж гвинтівкою глава МВС Арсен Аваков нагородив прем'єра Володимира Гройсмана та колишнього прем'єра Арсенія Яценюка.

 

Всього протягом 2014-2015 років глава МВС подарував 18 одиниць автоматичної зброї виробництва ДП "Форт": 4 штурмові гвинтівки "Форт 221", 12 – "Форт 224", та по одній "Форт 226" та "Форт 228".

 

Зазвичай таку зброю використовують в ході спецоперацій бійці різних силових підрозділів.