Україна заборонила телеканал «Дождь» через окупований Крим

15:35, 12.01.2017
Україна заборонила телеканал «Дождь» через окупований Крим

Телеканал "Дождь" має забиратися з українського ефіру.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення вилучила російський телеканал «Дождь» із переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

 

Основні порушення - це невизнання територіальної цілісності України та російська комерційна реклама.

 

Про це повідомив під час засідання Національної ради її голова Юрій Артеменко у четвер.

 

«Є моніторинг. Телеканал «Дождь», юрисдикція Російської Федерації. Є порушення. По-перше, зафіксовано розміщення комерційної реклами, що є порушенням вимог закону про рекламу. А також  порушення закону України «Про телебачення і радіомовлення» - зафіксована трансляція сюжетів, що свідчать про невизнання державних кордонів та посягання на територіальну цілісність України. Є пропозиція вилучити іноземну програму «Дождь» з переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції», - сказав пан Артеменко.

 

За його словами, провайдерам дали місяць до вступу цього рішення в дію, на приведення своєї діяльності у відповідність до цього рішення

 

Член Національної ради Сергій Костинський додав, що протягом усього 2016 року  неодноразово було зафіксовано трансляцію російської реклами на території України.

 

«Ми зробили крок назустріч телеканалу, який сприймали як опозиційний, що підтримує частину російського суспільства, яке ставиться до подій в Україні з певним розумінням, і тому звернулися до телеканалу «Дождь» з проханням усунути це порушення. З його гендиректором Наталією Синдєєвою ми домовилися, що порушення законодавства припиняться. І за два місяці з'явилася українська версія «Дождя» без реклами, яка розповсюджувалася через інтернет. Але ця версія так і не надійшла в Національну раду для адаптації. І крім того, «Дождь» не вирішив питання з тим, щоб провайдери транслювали саме цю версію. Через це українські провайдери досі транслюють версію з російською рекламою», - зазначив пан Костинський.

 

Водночас він наголосив, що ключове порушення, яке є підставою для обмеження ретрансляції телеканалу "Дождь", - це невизнання територіальної цілісності України. До того ж, системною політикою каналу є те, що телевізійники вважають окупований Крим частиною Росії.

 

«Ключова проблема, яку ми зафіксували, - це питання Криму, що ставить точки над "і". Журналісти "Дождя" відвідують Крим з порушенням українського законодавства, керуючись лише російським. В ефірі "Дождя" адміністративний кордон між АР Крим та Херсонською областю називається як українсько-російський кордон. І ці випадки є регулярними. Зокрема, це і карти РФ, у яких Крим позначений як територія РФ», - підкреслив Сергій Костинський.

 

Нацрада одноголосно проголосувала за рішення обмежити ретрансляцію цього телеканалу на території України. Таким чином, "Дождь" поповнив список 76 російських телеканалів, заборонених у нашій країні, ставши у ньому 77-м.

 

Гендиректор «Дождя» Наталія Синдєєва виправдовується, мовляв, телеканал керується російським законодавством при зображенні карти Росії. За її словами, «відповідно до статті 65 Конституції Російської Федерації Республіка Крим є суб'єктом Російської Федерації».

 

За її словами, «Дождь» в Україні транслює близько 90 провайдерів, а доступ до каналу мають 500 тис. домогосподарств.

 

Водночас, російський адвокат Марк Фейгін, який захищає у судах українських політв’язнів, наголошує, що  його «зусилля щодо роз’яснення симуляції «незалежних ЗМІ» не були даремними».

 

«Як я розумію, причина відключення телекомпанії "Дождь" в Украине полягає у дотриманні нею законодавства Росії щодо статусу Криму, як частини РФ. Тоді у Криму й транслюйте. Навіщо в Україну лізти?», - написав пан Фейгін у Facebook.

 

І додає, що «так званим незалежним ЗМІ начхати на долю українських політв’язнів».