У Лук’янівському СІЗО бунтували підсудні «торнадівці»

11:41, 12.01.2017
У Лук’янівському СІЗО бунтували підсудні «торнадівці»

СІЗО №13 оточила поліція під час бунту.

Підсудні бійці розформованої спецроти МВС «Торнадо» влаштували бунт після того, як їх привезли із зали суду до столичного СІЗО №13 у ніч на четвер.

 

Один з підсудних погрожував відрізати собі вухо і наніс поріз, тоді як інші вимагали викликати йому медиків.

 

Про інцидент першим повідомив журналіст Роман Синіцин на своїй сторінці у Facebook.

 

Спочатку він повідомив про напад на конвой і про те, що до Лук’янівського СІЗО приїхало багато патрульних авто поліції, зокрема, прибули медики швидкої і спецпризначенці.

 

Згодом пан Синіцин уточнив деталі: «Доведений прокуратурою до відчаю «торнадівець»  відрізав собі вухо, ніхто нікого не захоплював, охоронці занадто перелякались та закрилися в черговому приміщенні, відмовлялися вірити своїм очам та викликати швидку. Відповідальний майор обімлів, верещав про захоплення. Інші «торнадівці» вимагали викликати швидку».

 

Керівництво столичної поліції підтвердило ЗМІ, що один з підсудних отримав поранення вуха. Зараз ведеться слідство, яке має встановити чи поранив він себе сам чи поранили його.

 

Інші «торнадівці», які також перебувають в Лук'янівському СІЗО, вимагали від охорони, щоб йому надали невідкладну медичну допомогу. В результаті був влаштований короткочасний бунт, який заспокоїли тієї ж ночі.

 

У прес-службі Нацполіції додають, що пораненого підсудного госпіталізували під охороною, його стан стабільний. За версією правоохоронців, як такого нападу на охорону СІЗО №13 не було, а був лише короткочасний бунт, але бунтівників заспокоїли тієї ж ночі: вже опівночі усі підсудні перебували у камерах.

 

Як повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало, під час конфлікту будівлю СІЗО оточила поліція задля того, щоб забезпечити порядок.

 

Водночас, «Громадське» повідомляє, що «торнадівцем», який спробував відрізати собі вухо є Максим Глєбов, який 11 січня давав свідчення в суді.

 

Тоді як депутат Ігор Мосійчук в коментарі «Українській правді» назвав інше ім'я потерпілого - Данило Ляшук з позивним «Моджахед» або «Ахілес».

 

Вже у четвер заступник міністра юстиції Денис Чернишов підтвердив, що неправомірних дій з боку підслідних щодо співробітників Лук'янівського СІЗО в Києві не було. У «торнадовців» нібито також немає претензій до дій працівників ізолятора, а ситуація була контрольованою.

 

«У СІЗО вчора були доставлені підслідні, які проходять у справі «Торнадо». Один з підслідних, який був не згоден з ходом слідства і ходом судових засідань, почав висловлювати своє невдоволення, що їхню позицію не чують і не сприймають, після цього вчинив акт привернення уваги до своєї позиції – відрізав собі частину вуха. Не було ніяких нападів на співробітників СІЗО, не було ніяких агресивних дій з боку «торнадовців», - заявив пан Чернишов у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

 

Нагадаємо, колишній командир розформованої роти «Торнадо» Руслан Оніщенко, а також 11 бійців роти обвинувачуться у вчиненні в зоні АТО у 2014 році низки злочинів у складі злочинної організації, у тому числі тяжких та особливо тяжких: вбивствах, згвалтуваннях, викраденні людей, катуваннях, вимаганнях тощо.  

 

«Торнадівці» неодноразово зривали судові засідання. Зокрема, обливали прокурорів лайном тощо, погрожували свідкам тощо.