Кіноперлину штормить: «Одеська кіностудія» втратила директора

12.01.2017
На Одеській кіностудії змінилося керівництво: директор Андрій Звєрєв пішов з посади за власним бажанням.
 
Свій вчинок голова правління приватного акціонерного товариства «Одеська кіностудія» мотивував «сімейними обставинами» та бажанням розпочати індивідуальну продюсерську кар’єру.
 
Свої повноваження він тимчасово передав виконуючому обов’язки голови правління ПАТ юристу Андрію Осипову.
 
Відомо, що на своїй посаді Андрій Звєрєв протримався трохи більше чотирьох років, а покинути своє крісло вирішив після серйозних змін у складі акціонерів кіностудії.
 
Після того як головним акціонером став Олександр Ткаченко (генеральний директор групи компаній «1+1»), всі зрозуміли, що керувати студією будуть люди з його команди.
 
— Я передаю підприємство у доброму стані, адже поки що Одеська кіностудія не має заборгованостей iз зарплати та комунальних платежiв, — розповів Андрій Звєрєв в інтерв’ю агентству «Вікна-Одеса». — Крім того, ми виграли конкурс та отримали державне фінансування (14 мільйонів гривень) під створення історико-пригодницького фільму про час становлення Одеси.
 
За словами Андрія Звєрєва, на кіностудії він представляв інтереси колишнього головного акціонера Одеської кіностудії Сергія Тарути. Йому вдалося подолати системну кризу та врятувати підприємство від банкрутства.
 
Проблеми почалися після того, як у жовтні минулого року Приморський райсуд Одеси своєю постановою зобов’язав виплатити ПАТ «Одеська кіностудія» понад 10,5 мільйона гривень за договором про надання поворотної фінансової допомоги медіа-менеджеру групи «Приват» та гендиректору «1+1 Медіа» Олександру Ткаченку.
 
Він уже більше шести років є членом наглядової ради, а також головним кредитором ПАТ «Одеська кіностудія».
 
Однак керівництво Одеської кіностудії платити за рахунками фактично відмовилося, пославшись на непростий економіко-соціальний стан підприємства.
 
Адже, незважаючи на отримання фінансування від держави, Одеська кіностудія не має права претендувати на ці гроші доти, поки не будуть вирішені два судові розгляди — з ТОВ «Українська Продакшн Студія» та з ТОВ «Нова студія» — про невиконані боргові зобов’язання у кілька мільйонів гривень.
 
Саме з цієї причини контроль над кіностудією змогли встановити люди, що представляють інтереси промислово-фінансової групи «Приват».
 
Із моменту створення і досi власниками акцій ЗАТ «Одеська кіностудія» є держава (в особі Фонду державного майна 50% + 1 акція) та ТОВ «Нова кіностудія» (50% — 1 акція). Статутний фонд ЗАТ «Одеська кіностудія» становить 62 млн. 172 тисячі гривень.
 
Майже десять років ведуться спроби приватизувати державну частку кіностудії. У січні 2011 р. депутати Верховної Ради ухвалили Закон «Про заборону приватизації, відчуження, передачі в заставу та внесення до статутних капіталів господарських товариств усіх форм власності пакета належних державі акцій у статутному капіталі закритого акціонерного товариства «Одеська кіностудія».
 
Того ж місяця студія була звільнена від сплати земельного податку на ділянки в 6,622 га, які використовуються для забезпечення виробництва національних фільмів. 
 

ДОВІДКА «УМ»

За минулий рік творчий колектив Одеської кіностудії створив у ко-продакшн, спільно з державою та київським продюсерським центром «Інсайт-Медіа», три повнометражні фільми. Це екранізація роману Андрія Кокотюхи «Червоний», фільми «Зрадник» (робоча назва «Операція Марконі») та «Тарас. Прощання з пустелею» (про Тараса Шевченка).
 
У цих фільмів уже закінчилися знімальні періоди, кінострічки у стані постпродакшна. У 2016 році Одеська кіностудія стала лауреатом щорічного рейтингу «Народне визнання» — за підтримку дитячого кінематографа та створення фестивалю NEXT, єдиного в Україні конкурсного форуму ігрового, документального та анімаційного кіно для дітей та підлітків.