Російські ЗМІ завчасно повідомили про наругу над меморіалом загиблим полякам під Львовом (фото)

16:44, 10.01.2017
Російські ЗМІ завчасно повідомили про наругу над меморіалом загиблим полякам під Львовом (фото)

Вандали знищили пам'ятний хрест в центрі меморіалу в Гуті Пеняцькій.

Вандали пошкодили меморіал полякам, яких вбили гітлерівці у 1944 році. Пам’ятний хрест із прізвищами загиблих було знищено, а сам монумент розписано так званими «блискавками» військ СС та синьо-жовтими кольорами в селі  Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині у ніч на вівторок.

 

Російський слід

 

Першими про цю наругу над пам’яттю загиблих повідомили російські ЗМІ (зокрема, російське інформагентство Regnum), а також проросійські видання в Україні.

 

                                                      Меморіал до наруги. 

 

При цьому перші повідомлення з`явилися ще надвечір 9 січня, хоча, за даними місцевої влади, пам’ятник пошкодили в ніч на 10 січня. Відео з розмальованим націоналістичною символікою монументом залили у новостворений профіль на YouTube  під назвою «Вільна Україна», де на заставці – логотип «Правий сектор», а замість фото користувача – стара емблема ОУН.

 

Перший заступник голови Бродівської райдержадміністрації Володимир Адамець повідомив, що до пошкодженого пам’ятного знака виїхала слідчо-оперативна група, представники СБУ та районної влади. Правоохоронці оцінюють пошкодження монумента і встановлюють причетних до акту вандалізму.

 

 

Наразі правоохоронці розшукують вандалів, які знищили меморіал жертвам масової загибелі поляків у Гуті Пеняцькій. У пошуках свідків здійснюється подвірний обхід у двох селах Бродівшини.

 

«Проте зробити це складно, оскільки меморіал знаходиться за три кілометри від села у полі під лісом. Зараз, у сніжно-морозну погоду, туди не навідується ніхто із селян», - констатує речниця облуправління Нацполіції Світлана Добровольська

 

«Війна памятників» від третьої сторони

 

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вже назвав цю подію провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських стосунків, вигідне третій стороні.

 

«Пам'ятник, відкритий у 2005 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, а й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька - польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців», - написав пан В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

 

Історик підкреслив, що дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців спостерігався на українських цвинтарях в Польщі, - вони аналогічні і мають ту саму мету, розпалювання «війни пам'ятників».

 

«Плюндрування могил і пам'ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадського суспільства», - вважає пан В'ятрович.

 

«То не українці, а Москва»

 

У свою чергу, радник глави МЗС Польщі, професор Пшемислав Журавський вел Граєвський вважає, що за пошкодженням польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій на Львівщині стоїть Москва.

 

«Свій інтерес (у скоєнні такого злочину. – Ред.) і проблеми з виконанням провокації однозначно вказують на те, що джерелом цього всього є Москва. Підтвердженням цього є також факт, що першими про цю подію поінформували російські ЗМІ», - заявив Журавський вел Граєвський. Таку думку він висловив в коментарі власкору агенції «Укрінформ» в Польщі.

 

Експерт звернув увагу, що відео, розміщене в YouТube, підписано українською мовою з русизмами («знищен польський пам'ятник» – Ред.). Він нагадав, що упродовж 2015-2016 років при знищенні українських пам’ятників у Польщі вандали так само залишали там польські написи з помилками. Це, на його думку, свідчить про те, що в обох випадках зловмисники не знали або погано знали, відповідно, польську та українську мови.

 

 

Тому Журавський вел Граєвський не вірить, що до знищення польського пам’ятника причетні українці. За його словами, знищення пам’ятника у Гуті Пеняцькій є свідченням того, що «триває інтенсивна спроба посварити народи нашого регіону, яким загрожує Росія».

 

«В цьому немає нічого нового. Якщо Росія змогла висадити в повітря житлові будинки з власними громадянами (в Москві і Будьоновську в 1999 році. – Ред.), аби спровокувати другу Чеченську війну, то чому вона не змогла б знищувати пам’ятники», - наголосив експерт.

 

Він додав, що розслідуванням цього інциденту, а також усіх тих, які сталися раніше в Польщі, треба займатися дуже серйозно, оскільки це «не є питанням якихось «вибриків» окремих осіб, а питанням національної безпеки обох країн і міжнародних відносин».

 

Журавський вел Граєвський наголосив, що на цей інцидент обидві сторони повинні відреагувати солідарно, наголошуючи, що поляки й українці не дозволять себе посварити.

 

«Це ми можемо зробити разом і разом треба переслідувати винуватців злочину», - констатував професор.

 

На його переконання, останнім інцидентом росіяни «перетнули певну межу».

 

«Тут потрібною буде не просто декларація (з боку влади країн. – Ред.) для заспокоєння власного сумління, а початок дій щодо ефективного впливу як на польську, так і на українську громадську думку, пояснюючи громадянам обох країн реальну ситуацію, ламаючи цим цілі російських провокацій (посварити народи. – Ред.)», - наголосив радник глави МЗС Польщі.

 

Тим не менше, посольство Польщі в Україні у вівторок направило МЗС України дипломатичну ноту у зв’язку зі знищенням польського пам’ятника.

 

Зауважимо, що в останні роки у південно-східній Польщі почастішали випадки актів вандалізму на українських місцях пам'яті.

 

Відеоролики, світлини та інформацію із відповідним матеріалом одразу публікують проросійські і сепаратистські інтернет-портали.