У США засудили критичну щодо Ізраїлю резолюцію ООН

11:14, 06.01.2017

Нижня палата американського Конгресу засудила критичну щодо Ізраїлю резолюцію Радбезу ООН щодо поселенців на палестинських територіях, на яку США не наклали вето.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ у п’ятницю.

 

«Палата представників США у четвер, 5 січня, засудила нещодавню резолюцію Ради Безпеки ООН, яка вимагала від Ізраїлю припинити поселенську діяльність на палестинських територіях. За це рішення проголосували 342 конгресмени, проти – 80», - йдеться у повідомленні Конгресу США.

 

Зазначимо, що в ухваленій 23 грудня 2016 року резолюції Ради безпеки ООН наголошується, що політика Ізраїлю з будівництва поселень на Західному березі річки Йордан та будівництва у Східному Єрусалимі є порушенням міжнародного права та становить перепону для ізраїльсько-палестинського врегулювання.

 

Резолюцію підтримали 14 із 15 членів Ради Безпеки, в тому числі Україна.

 

США, попри прохання з боку Ізраїлю, цього разу відійшли від традиційної лінії і не стали накладати вето, а натомість утрималися.

 

Це була перша за останні вісім років ухвалена резолюція Радбезу ООН, яка стосується ізраїльсько-палестинського врегулювання. Проект документа був внесений Новою Зеландією, Малайзією, Венесуелою та Сенегалом після того, як попередній аналогічний проект, поданий Єгиптом, був відкликаний під тиском Ізраїлю та обраного президента США Дональда Трампа, який також закликав США накласти вето на резолюцію.

 

Як повідомляла «УМ», у відповідь на підтримку Україною резолюції Радбезу ООН прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 24 грудня оголосив про скасування офіційного візиту свого українського колеги Володимира Гройсмана до Ізраїлю.