У Ватикані відкрили перший «МакДональдс»

17:24, 04.01.2017

На новорічні свята Ватикан струснула ще одна новина - ватиканському кам’яному будинку поблизу площі Святого Петра відкрито... перший в історії Ватикану ресторан швидкого харчування «МакДональдс».

Проти такої ідеї впродовж кількох місяців протестувала частина ієрархії католицької церкви та мешканці цієї околиці. Італійські ЗМІ дошкульно переінакшили назву цього закладу на «МакВатикан».

Ватикан не повідомляє, яку суму платить американська ресторанна мережа за оренду приміщення площею 538 квадратних метрів. Але італійські ЗМІ повідомляють з посиланням на свої джерела, що оплата становить близько 30 тисяч євро за місяць.

Полеміка розпочалася ще в жовтні, коли з’явилася перша інформація про оренду під «МакДональдс» приміщення на вулиці Борджо Піо біля площі Святого Петра. У цьому ж будинку мешкають кілька вищих достойників Римської курії, а сам будинок перебуває у власності APSA, тобто Адміністрації спадщини апостольської столиці.

Протестували і мешканці сусідніх будинків — також переважно католицькі ієрархи. Кардинал Еліо Сгреччія заявив в одному з інтерв’ю, що відкриття популярного ресторану в такому місці вступає в суперечку з його святістю, і є «збоченням».

Не допоміг колективний лист до Папи Франциска, в якому мешканці цього району наголошували, що розміщення тут ресторану швидкого обслуговування спричинить «деградацію» цієї частини міста, порушить її візерунок та «артистичну і культурну спадщину».