В Україні офіційно підвищують мінімальну зарплату до 3200 гривень

12:57, 28.12.2016

Президент Петро Порошенко підписав закон №5130 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який передбачає підвищення мінімальної заробітної плати в Україні удвічі - до 3200 грн. на місяць з 1 січня 2017 року.

 

Відповідну інформацію розміщено на сайті Верховної Ради.

 

Закон також розширює повноваження органів влади, зокрема органів місцевого самоврядування, щодо перевірок виплати зарплати на підприємствах, посиливши відповідальність роботодавців.

 

Експерти групи «Податкова та бюджетна реформа» Реанімаційного пакету реформ просили Президента застосувати право вето до цього закону, оскільки окремі його норми суттєво погіршують умови ведення підприємницької діяльності й були прийняті без належного публічного обговорення.

 

«Закон містить небезпечну норму, яка застосовується до фізичних осіб-підприємців та осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність: необхідність сплати ЄСВ (єдиного соціального внеску) на рівні мінімального страхового внеску (з урахуванням нової мінімальної зарплати - 704 грн.) навіть за відсутності господарської діяльності і, відповідно, доходу», - зазначали експерти.

 

На їхню думку, така норма є контрпродуктивною, оскільки її реалізація призведе до масового припинення діяльності ФОП (фізичних осіб підприємців) та погіршення умов для тих, хто провадить підприємницьку діяльність епізодично або тимчасово припинив її під впливом несприятливих обставин.

 

Проте прем'єр-міністр Володимир Гройсман вже попередив роботодавців про необхідність суворо дотримуватися норм нового закону, повідомляє прес-служба Кабміну.

 

«Виявлена розбіжність у тому, що людина працює повний робочий день, а оформлена як на неповний, каратиметься штрафом у сотні тисяч гривень. За недопуск відповідальних осіб на підприємство для здійснення перевірки також передбачено штрафні санкції», - заявив пан Гройсман.

 

Прем'єр повідомив, що доручив віце-прем'єру Павлу Розенку провести в грудні всеукраїнську селекторну нараду за участю представників міністерств освіти, охорони здоров'я, соціальної політики, Державної фіскальної служби, Державної аудиторської служби, Пенсійного фонду, Державної служби з праці, профспілок і профільних заступників голів державних адміністрацій «для того, щоб нікому не кортіло грати з мінімальною заробітною платою».

 

«Я думаю, що ми за кілька місяців порядок у цей сфері наведемо. Зрозуміло, що не всі одразу з розумінням і повагою поставляться до працюючих людей, але уряд допоможе всім зрозуміти невідворотність цього шляху і необхідність його виконання», - заявив глава уряду.

 

Підписаний президентом закон також встановлює норму, що для платників єдиного податку першої групи сума єдиного внеску не може бути менша за 0,5 мінімального розміру страхового внеску.