Київрада не змогла перейменувати проспект Ватутіна на проспект Шухевича

13:16, 23.12.2016
Київрада не змогла перейменувати проспект Ватутіна на проспект Шухевича

Київрада не визначилася між постатями Ватутіна і Шухевича.

Київська міська рада не спромоглася декомунізувати проспект генерала Ватутіна і перейменувати його на проспект Романа Шухевича у четвер.

 

За прийняття відповідного рішення проголосував лише 41 депутат Київради, тоді як для ухвалення рішення мінімально необхідною більшістю є  61 голос.

 

На початку засідання міськради перед депутатами виступив депутат Верховної Ради від фракції Радикальної партії Юрій-Богдан Шухевич (син керівника УПА Романа Шухевича) із проханням підтримати перейменування.

 

Проект рішення одноголосно підтримали фракції міськради ВО «Свобода» і об'єднання «Самопоміч».

 

Керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив на своїй сторінці у Facebook: «У столиці України повинна бути вулиця Романа Шухевича. І буде!».

 

Тоді як активіст Тарас Шамайда заявив, що депутати, які не підтримали рішення про проспект Шухевича, продемонстрували свою «провінційну нікчемність».

 

Журналіст і дослідник визвольного руху Вахтанг Кіпіані написав на своїй сторінці у Facebook: «Провал голосування у Київраді (прювєт, БПП!) щодо проспекту Романа Шухевича (екс-генерала Ватутіна) на Лівому березі актуалізує забалакану тему присутності Льва Толстого у назві станції метрополітену і площі над нею. У Києві лише дві іменні станції метро – «Тараса Шевченка» і «Льва Толстого». Перша у промзоні і серед хрущовок - це знущання над місцем поета в національній історії та культурі, а інша - свідома політика російсько-комуністичної імперії на маркування простору своїми брендами, які ніби підкреслюють вторинність аборигенів. Одним словом, площа і метро у центрі - Шухевичу, Толстому - бібліотеки і вулицю.»

 

Серед іншого, Київміськдержадміністрація має намір запропонувати Київраді перейменувати проспект Героїв Сталінграду на проспект Володимира Івасюка, а вулицю Московську на вулицю Дмитра Годзенка.

 

Як відомо, Роман Шухевич-Чупринка є українським політичним і військовим діячем періоду ІІ світової війни. Генерал-хорунжий і головнокомандувач Української повстанської армії (УПА).