В Умані закривавили синагогу свининою зі свастикою (фото, відео)

13:46, 21.12.2016
В Умані закривавили синагогу свининою зі свастикою (фото, відео)

Синагога в Умані після погрому.

Група молодиків увірвалася до відомої синагоги біля могили Цадика Рабі Нахмана в Умані в ніч на середу. Вхід до могильного комплексу і саме приміщення залили червоною фарбою та розкидали навколо шматки свинини. На столі лишили голову свині з вирізаною свастикою.

 

Про це повідомляє поліція Черкащини у середу.

 

«На могильному комплексі Цадика Нахмана невідомі особи облили вхід до комплексу фарбою червоного кольору та залишили відрізану голову свині. З місця події вилучено ряд речових доказів. На місці події працюють правоохоронці», - йдеться у повідомленні.

 

 

Місцеві ЗМІ додають, що нападники брудно лаялися на адресу євреїв і погрожували їм розправою.

 

 

Тим самим, відоме в єврейському світі місце поклоніння в Умані було спаплюжено, адже євреї не вживають свинини. Тоді як до Умані, вклонитися могилі Нахвана і відсвяткувати початок Рош Ха-Шана щороку приїжджають десятки тисяч його послідовників з усього світу.

 

 

Генпрокурор Юрій Луценко негайно відреагував на інцидент і дав доручення прокурору Черкаської області взяти під жорсткий прокурорський контроль процес розслідування злочину.

 

Як повідомила речник Генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook, Юрій Луценко навіть скасував відпустку прокурора Черкащини.

 

«Юрій Луценко наголосив на недопустимості проявів антисемітизму і релігійної нетерпимості», - написала пані Сарган.

 

 

У свою чергу, посольство України в Ізраїлі висловило жаль з приводу інциденту і засудило будь-які прояви ксенофобії.

 

«На даний момент правоохоронні органи займаються відповідними розслідуваннями. Українська сторона вживатиме всіх можливих заходів для покарання винних у даному інциденті», - наголошують українські дипломати в Ізраїлі.

 

Як повідомляла «УМ», місяць тому два десятки так званих «активістів» принесли кістки і свинячу голову до будівлі Українського культурного центру в Москві на роковини Голодомору 1932-1933 рр., заперечуючи сам факт геноциду українського народу.