Москаль про перестрілку у Княжичах: не було ніякого плану операції і штабу

14:56, 04.12.2016
Москаль про перестрілку у Княжичах: не було ніякого плану операції і штабу

Голова Закарпатської обласної державної адміністраці Геннадй Москаль, який тривалий час працював у МВС, назвав причною трагедії у Княжичах, у якій під час перестрілки між різними підрозділами поліції загинули 5 людей, відсутність координації дій правоохоронців із різних структур і "дрімучий непрофесіоналізм" нового керівництва поліції. Про це Москаль написав у Facebook.

"Тепер у мене питання - чи вчив хтось поліцейських проводити спецоперації із затримання озброєних злочинців? Чи був написаний план спецоперації? Чи створили штаб, який відслідковував хід проведення операції? Чи знав штаб, що в Княжичі виїхала поліція охорони? І чи попередив про це своїх оперативників, щоб не допустити трагічної перестрілки? Відповідь на ці питання має дати Генпрокуратура в ході розслідування трагедії, але я на 99,9 відсотків упевнений – не було ні плану спецоперації, ні самого штабу!", - заявив Москаль.
 
За словами Москаля про існування озброєної банди, яка грабує будинки у Київській області, було відомо вже більше двох років.

"Поліція охорони не підпорядковується поліції Київської області, яка мала готувати спецоперацію, а підпорядковується напрямку МВС (до речі, так само, як і багато інших підрозділів, які раніше діяли в одній системі координат). Тому коли хлопці з охорони виїхали до будинку, де спрацювала сигналізація, вони не знали, що поблизу засіли оперативники, які чекають озброєних бандитів. А оперативники не знали про поліцію охорони", - написав Москаль.

Москаль вважає, що розбалансування служб зроблено в ході реформи поліції і в результаті звільнення професіоналів із досвідом у МВС.

"Єдиний керівний центр МВС зруйновано, професіоналів, які мали величезний досвід оперативної роботи, вигнали, бо вони не пройшли так звану атестацію, а на їх місце набрали недосвідчених людей, які не можуть професійно спланувати спецоперацію й кидають під кулі своїх підлеглих", - написав Москаль і поклав відповідальність авторів реформи поліції, які зараз пішли із посад.
 
Москаль зазначив, що для знешкодження банди має готуватися спеціальна операція із планом, де все розписано по пунктах. Перед проведенням спецоперації мав бути створений штаб, який цілодобово відслідковує хід операції й реагує на виклики, які не були передбачені планом.
 
Штаб мав знати, що в будинку по сусідству спрацювала сигналізація, і на місце виїхала поліція охорони (колишня Держслужба охорони). І негайно попередити як керівництво поліції охорони про те, що в поблизу готується спецоперація карного розшуку, так і своїх оперативників, що зараз на місці з’явиться поліція охорони.