Анджей Дуда і Петро Порошенко закликають Євросоюз не сприяти «Газпрому»

15:51, 02.12.2016
Анджей Дуда і Петро Порошенко закликають Євросоюз не сприяти «Газпрому»

Порошенко і Дуда у Варшаві. (Фото прес-служби Президента України)

Президенти Польщі і України Анджей Дуда і Петро Порошенко висловили обурення рішенням Єврокомісії, яке відкриває можливості для російського «Газпрому» збільшити обсяги постачання газу до Європи в обхід України. Відтак, глави держав закликають його переглянути.

 

Про йдеться в спільній заяві президентів, прийнятій за результатами переговорів 2 грудня у Варшаві, повідомляє офіційний сайт Президента України у п’ятницю.

 

«Україна та Польща були шоковані рішенням Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, яке відкриває можливості для «Газпрому» збільшити обсяги постачання газу до Європи в обхід України», - йдеться в спільній заяві.

 

На думку глав держав, рішення щодо газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки Євросоюзу, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи.

 

«Це рішення підриває принцип, який міститься в Договорі про створення Енергетичної співдружності, та правила конкуренції. Воно створює реальні ризики для безперервного постачання газу між Польщею та Україною і суттєвого перенаправлення наявних газових потоків між іншими країнами», - йдеться в заяві.

 

Порошенко та Дуда зазначають, що це рішення зміцнить перевагу Росії і цим самим порушить конкуренцію.

 

«Це рішення також закладає основи для будівництва газопроводу «Північний потік-2», результатом чого може стати руйнування ГТС України, подальше порушення правил конкуренції та значне збільшення ціни на газ для споживачів», - йдеться в документі.

 

Президенти вважають, що це рішення також суперечить санкційній політиці Євросоюзу, оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Росії, водночас обмежуючи прибуток України від транзиту газу. Тим більше, що тим самим підриваються зусилля, спрямовані на диверсифікацію газопостачань, що докладаються Україною та Польщею.

 

«Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча й розуміємо, яким складним і болючим кроком це може бути», - наголосили Порошенко та Дуда.

 

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила «Газпрому» збільшити потужність на прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи.

 

Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу. Але завдяки цьому рішенню, російська компанія може отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд. кубометрів газу.

 

За підрахунками НАК «Нафтогаз України», доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн. доларів до 425 млн. доларів.

 

Зазначимо, що Президент України Петро Порошенко у п’ятницю перебуває з офіційним візитом у Польщі.