До Росії намагалися вивезти стородрук Апостол

20:05, 16.11.2016
До Росії намагалися вивезти стородрук Апостол

Співробітники СБУ затримали українця, який намагався вивезти з України стародрук «Апостол». Кур’єр за гроші мав доставити раритетне видання російським замовникам, але був затриманий на прикордонному пункті «Плетенівка», що на Харківщині.

 

Про цей випадок голова Служби безпеки Василь Грицак доповів Президенту України Петру Порошенку в середу, повідомляє прес-центр СБУ.

 

«Громадянин України у мікроавтобусі з російськими номерами намагався приховано переправити до Росії стародавнє видання. Співробітники спецслужби встановили, що чоловік за гроші погодився доставити раритетну книжку замовникам з міста Шебекіно у Білгородській області Росії», - йдеться у повідомленні.

 

За попереднім висновком доктора філологічних наук, професора Харківської державної академії культури, завідувача відділення книгознавства, колекцій рідкісних видань і рукописів Ігора Лосієвського, вилучений екземпляр «Апостола» може бути кириличним стародруком ХVI– початку XVIIст.

 

Професор Лосевський стверджує, що стародрук однозначно належить до історичних та культурно-наукових цінностей. Втім, всебічна інформація про рік видання, місце друку та походження книги буде отримана після експертизи, яка призначена досудовим слідством.

 

Як повідомляла «УМ», у травні 2016 року співробітники Національної бібліотеки імені В. І. Вернадського повідомили про зникнення з фондів унікального видання «Апостол» Івана Федорова.

 

Цікаво, що лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів нещодавно вказав в електроній декларації стародрук «Апостол». Враховуючи суспільний резонанс депутат приніс «Апостол» до Ради і показав його журналістам.

 

Гринів стверджує, що його примірник відрізняється роком і місцем видання від того, що був украдений з бібліотеки Вернадського.

 

«Наскільки мені відомо, з бібліотеки був викрадений «Апостол», виданий у Москві у 1564 році, в моїй колекції примірник, виданий Іваном Федоровим у 1574 році у Львові», - каже пан Гринів.

 

Депутат також наголосив, що знає історію свого стародруку Івана Федорова (в кого зберігався і кому належав) протягом останніх півстоліття.