Ще одна радіостанція презентувала 100% україномовний контент

17:38, 09.11.2016
Ще одна радіостанція презентувала 100% україномовний контент

Відсьогодні «Радіо ЄС», яке позиціонувало себе як радіостанція української і європейської музики, змінило назву на «Країна-FM» і перейшло на 100%-вий україномовний контент. Про це повідомив у «Фейсбуці» відомий блогер Олександр Клочан. «Вперше в історії України (окрім західних областей) в українському ефірі у найбільш співочої нації світу з'явилось перше українське радіо з виключно україномовною музикою. Радіо – абсолютно сучасне. Не бубнявілка про лікування туберкульозу у пенсіонерів, як це було прийнято у комуністів, а реально крута сучасна станція», - написав він.

 

Радіо «Країна-FM» ставить за мету «щодня відкривати для українців нові імена української сцени, допомагати розвиватися сучасному українському мистецтву не на комерційній, а на ідеологічній основі». Крім, власне, сучасної музики, великого культурологічного блоку, новин та прогнозу погоди тут будуть і цікаві авторські проекти. «Країна мрій» Олега Скрипки знайомитиме із українськими етно- та фольк-гуртами, які популяризують народні мотиви у сучасній обробці. «Футбольна країна» Олексія Семененка «зробить усе задля того, аби перетворити футбольну термінологію, результати та сухі цифри у цікаву, емоційну, ексклюзивну і майже завжди «інсайдерську» інформацію».  У радіоверсії популярного телевізійного та інтернет-проекту «Дві  кінські сили» Рауль Чілачава, в притаманній йому манері несподівано, парадоксально, та водночас точно й гостро розповідатиме про автомобіль. Знайшлося місце в ефірі радіо і українським колисковим, які презентуватиме Тоня Матвієнко у проекті «Дрімайко». Окрема рубрика «Антисуржик» присвячена чистоті мови і типовим мовним помилкам.

 

Старт нової радіохвилі було приурочено до Дня української писемності та мови. Як повідомив «УМ» програмний директор радіо «Країна-FM» Роман Давидов, вихід проекту в ефір був зумовлений вступом у дію Закону про квоти на україномовну музику в ефірі, що спровокував підвищення інтересу саме до українського контенту. «Як Радіо ЄС ми майже два роки грали з українських виключно україномовні треки, і зрозуміли, що їх стає (активно) стає дедалі більше. Головний бізнес та експертиза нашого європейського холдингу Radiocorp - це успішні станції з національним форматом в європейських країнах. 100% NL - в Нідерландах, БГ РАДИО - в Болгарії, SUOMI Radio - в Фінляндії, також станції в Латвії, Естонії. Тому й було прийнято рішення, що саме зараз час для першої національної незалежної радіомережі зі 100% україномовним продуктом»,- заявив він.

 

Поки що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виділила радіо «Країна-FM» частоти в 13 регіонах, включно із Сімферополем. Однак, нове радіо сподівається на розширення. «Вже сьогодні маємо багато дописів і листів електронних з різних міст, де ми не мовим, з проханням того аби наша станція з'явилась і там. Принаймні будемо брати участь у всіх конкурсах на мовлення в тих містах, де нас немає. Але ж фінальне рішення завжди за Національною Радою», - зазначив Роман Давидов.

 

Наразі радіостанцією з виключно україномовним контентом є тернопільська студія «Українська хвиля». Також на українську пісню зробило ставку радіо «Львівська хвиля».

 

Тиждень тому про намір запустити нову радіостанцію Radio1 з виключно україномовним контентомзаявили Юрій Ляшенко, Олександр Ксенофонтов, Павло Грицак і Руслана. Втім, вони іще очікують рішення Нацради про виділення їм частот.