Україна обіцяє "зелений коридор" російській армії в Придністров'ї

14:15, 07.11.2016
Україна обіцяє "зелений коридор" російській армії в Придністров'ї

Мінстри оборони Шалару і Полторак. (Фото Deschide.md)

Україна підтримує прагнення Молдови і її народу щодо виведення з території Придністров’я російської військової бази.

Про це йшлося під час робочої зустрічі міністрів оборони України і Молдови – Степана Полторака і Анатоліє Шалару, які обговорили можливість створення спеціального коридору для російських військових.

 

Про це повідомляє Міністерство оборони України в понеділок.

 

Глави оборонних відомств двох країн обговорили перспективи співробітництва між арміями України і Молдови.

 

«Міністр Полторак наголосив, що Україна поважає територіальну цілісність Республіки Молдова та підтримує прагнення молдавського народу щодо виведення з території своєї країни російської військової бази», - йдеться в повідомленні.

 

Зауважимо, що в неділю низка молдавських ЗМІ повідомила про те, що Україна готова надати «зелений коридор» для виведення російського контингенту й озброєння з населеного пункту Кобань, що розташований на території невизнаного Придністров’я.

 

Через такий спецкоридор планують вивести не лише російських вояків, але й вивезти боєприпаси та озброєння, які зберігаються в селі Колбасна.

 

Найближчим часом з цього питання зустрінуться військові експерти обох країн, згодом будуть проведені відповідні експертизи щодо маршруту та етапів виводу російських військ, після чого сторони поінформують офіс ОБСЄ.

 

За даними ЗМІ Молдови, за обопільною згодою сторін ця місія повинна відбуватися під егідою ОБСЄ та ООН.

 

«Далі ми маємо намір звернутися до міжнародних організацій, аби вони вплинули на керівництво Росії і сприяли початку процесу евакуації. З нашого боку для цього будуть надані всі види допомоги і шляхи для транспортування: наземний, повітряний, морський», – заявив міністр оборони Молдови Анатоліє Шалару під час наради з мінстром Степаном Полтораком в Одесі 6 листопада.

 

Міністри переконані, що подібні операції допоможуть Молдові позбутися загрози самовільних вибухів озброєння, яке перебуває на військових складах ще з часів Другої світової війни.

 

На даний момент оперативне угруповання російських військ на території Молдови має контингент у 1200 військових, з яких 500–600 осіб є фаховими. Адже згідно неофіційних даних, Російська Федерація замінила миротворців, які перебували офіційно на території  Молдови, на загони оперативного угруповання.

 

Пан Шалару також попросив українську сторону оголосити лідера соціалістів Молдови, кандидата в президенти Ігоря Додона небажаною персоною на території України.

 

«Заяви цієї людини є небезпечним прецедентом. У контексті визнання анексії Криму в результаті так званого «референдуму» така сама ситуація може очікувати і придністровські райони Молдови, позаяк і тут мав місце такий самий «референдум» щодо об’єднання з Росією», - сказав міністр оборони Молдови.