«Найвідоміший в СРСР болгарин» Бісер Кіров помер від інсульту

13:36, 07.11.2016
«Найвідоміший в СРСР болгарин» Бісер Кіров помер від інсульту

У ніч на понеділок у Софії помер відомий болгарський естрадний співак Бісер Кіров. Першою про це повідомила у «Фейсбуці» його колега і добра знайома Йорданка Христова. «Щойно дізналася, що помер Бісер Кіров, мій колега і товариш! Боже, скільки мук… Прощавай», - написала вона. За попередньою інформацією, причиною смерті став інсульт. 4 вересня Бісеру Кірову виповнилося 74 роки.

 

Зірка Бісера Кірова спалахнула, коли співакові було 25 років. У 1967 році він отримав третю премію на Міжнародному фестивалі молодіжної пісні в Сочі. Після цього його активно почали запрошувати на гастролі до СРСР, де він дав більше 2 тисяч концертів і отримав неофіційний титул «найвідомішого в СРСР болгарина». У цей час він неодноразово виступав і з українськими колективами та виконавцями, багатьох із них він знав особисто.

 

Бісер Кіров дуже любив і шанував пісні Володимира Івасюка. У 1996 році він був почесним гостем Першого телевізійного фестивалю «Шлягер» і виступав у Міжнародному центрі культури та мистецтв.

 

Водночас, Бісер Кіров ніколи не приховував своїх симпатій до Росії. У 1988 році він закінчив Російську академію театрального мистецтва в Москві, працював на російському телебаченні. У 2006 – 2010-му роках був радником з питань культури при болгарському посольстві в Москві, потім був призначений послом доброї волі Болгарії в Росії.  У 2014 році він підтримав анексію Криму, заспівавши пісню «Кримська весна», особисто приїжджав з концертами в Севастополь.

 

У Бісера Кірова лишилися дружина, син, дочка, три внучки і внук.