Кандидат Кремля Ігор Додон вийшов у другий тур виборів у Молдові

08:54, 31.10.2016
Кандидат Кремля Ігор Додон вийшов у другий тур виборів у Молдові

Ігор Додон і Майя Санду.

Голова Партії соціалістів Ігор Додон і керівник партії «Дія і солідарність», екс-міністр освіти, єдиний кандидат від правих сил Майя Санду вийшли до другого туру президентських виборів у Молдові, який відбудеться 13 листопада.

 

Попри очікування, проросійський кандидат Додон не зміг перемогти у першому турі. 

 

Згідно офіційних даних Центрвиборчкому Молдови, оприюднених в ніч на понеділок за результатами обробки 98,41% бюлетенів за Ігоря Додона проголосували 48,65% виборців, за Майю Санду - 37,98%.

 

Згідно із законодавством Молдови, другий тур виборів відбудеться за два тижні, у неділю, 13 листопада. Переможцем буде визнаний кандидат, який набрав більше голосів виборців.

 

Пан Додон вже подякував виборцям за виявлену політичну зрілість, висловивши надію на впевнену перемогу у другому турі президентських виборів.

 

Майя Санду також подякувала виборцям (особливо жінкам) і висловила надію на продовження боротьби і перемогу в другому турі завдяки вищій активності молодих виборців.

 

У першому турі президенських виборів, який відбувся у неділю, на вищий пост у державі претендували 9 осіб – 6 представників політичних партій і 3 незалежних кандидатів.

 

Це були перші після 1996 року всенародні вибори президента. З 2001 року, після зміни Конституції, главу держави обирав парламент, однак навесні 2016 року Конституційний суд Молдови виніс вердикт про повернення до процедури всенародного голосування.

 

Як повідомляла УМ раніше, кандидат у президенти від Партії соціалістів Ігор Додон напередодні виборів заявив, що Крим належить Росії.  Через це він вважається проросійським кандидатом. 

 

Нагадаємо, що Ігор Додон (1975 р.н.) - економіст, у 2006-2009 рр. міністр економіки і перший віце-прем'єр країни, у 2011 році перейшов з Партії комуністів Молдови в Партію соціалістів, яку в тому ж році очолив. Лідер найбільшої фракції парламенту. Координатор протестних акцій. Президент Федерації шахів.

 

Майя Санду (1972 р.н.) - економіст, фахівець з міжнародних відносин. У 2010 році закінчила Гарвардський інститут державного управління. У 2010-2012 рр. - радник виконавчого директора Світового банку. В 2012-2015 рр. - міністр освіти Молдови. Наприкінці 2015 р. оголосила про створення власного проєвропейського політичного руху, пізніше перетвореного на партію «Дія і солідарність».