В окупованій Макіївці вибухнули боєприпаси бойовиків Гіві (фото)

19:49, 05.10.2016
В окупованій Макіївці вибухнули боєприпаси бойовиків Гіві (фото)

Потужний вибух боєкомплекту, який перевозили бойовики з батальйону «Сомалі» (ватажок - Михайло Толстих «Гіві») стався в окупованій Макіївці у середу близько сьомої ранку.

 

Вибухова хвиля пошкодила 7 шкіл, 3 дитячих садки, лікарню, кілька житлових будинків та інші інфраструктурні об'єкти. Бойовики отримали травми несумісні з життям.

 

Про це повідомляють самі перелякані макіївчани і дончани у соцмережах, а також українські ЗМІ Донеччини і інформаційні ресурси бойовиків ДНР у середу.

 

 

Спочатку сепаратисти ДНР намагалися в усьому звинуватити ЗСУ. Окупаційна адміністрація Макіївки розповсюдила заяву, що місто обстріляли українські «карателі». Мовляв, через обстріл повилітали шибки у 7 школах і 3 дитсадках Червоногвардійського району, в міській лікарні №2 та у ПТУ №8.

 

 

«Загальний обсяг руйнувань на цих об'єктах – у межах 500 кв. м скла», - наголошували сепаратисти. І додали, що пошкоджено також 30 трансформаторних підстанцій, до того ж, знеструмлено шахту «Щегловська-Глибока».

 

При цьому, в соціальних мережах місцеві жителі повідомляли про відключення ЛЕП-110 кВ та 35 кВ в районі шахти «Чайкіно». Люди стверджували, що частина Червоногвардійського району залишилася без енергопостачання.

 

Пізніше окупанти відмовилися від версії обстрілу з боку ЗСУ і придумали нову «казку», оскільки у соцмережах люди наводили масу доказів, які засвідчували, що йдеться не про обстріл, а про вибух на території міста. Утім, провину за чималі руйнування бойовики усе одно поклали на українську армію.

 

Після обіду так званий «заступник командуючого оперативним командуванням ДНР» Едуард Басурін заявив, що жахливий вибух, який налякав Макіївку і сусідній Донецьк, не є наслідком обстрілу.

 

«В результаті підриву автомобіля на фугасі, закладеному українськими диверсантами на маршруті слідування паливозаправника у Червоногвардійському районі Макіївки, один військовий загинув і одного поранено. Стався вибух великої потужності через загоряння палива», - не кліпнувши оком сказав Басурін.

 

І додає, що під час розльоту вражаючих елементів й було ушкоджено трансформатори електропідстанції та знеструмлено шахту.

 

 

Натомість макіївчани стверджують у соцмережах, що насправді бойовики перевозили артилерійську установку і боєкомплект до неї у вантажівці. Саме боєкомплект і здетонував, стався потужний вибух, який почули навіть у Донецьку. Шестеро бойовиків нібито отримали поранення несумісні із життям.

 

Блогер Максим Журналов також написав з окупованого Донецька, що підірвалася машина батальйону бойовиків «Сомалі» на кільцевій дорозі.

 

«Машина перевозила в бік Ясинуватої (що протиречить Мінським домовленостям!) боєкомплект і невстановлену артустановку. Причини вибуху встановлюються, але основна версія: «сомалійці» порушили елементарні правила техніки безпеки», - зауважує блогер.

 

«Спочатку був потужний вибух... в небо піднявся величезний гриб чорного диму», - діляться враженнями місцеві мешканці.

 

Пізніше інформацію про вибух боєприпасів підтвердив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський на своїй сторінці у Facebook.

 

«Зранку в Макіївці вибухнули привезені з Росії боєприпаси. Пошкоджено 7 шкіл, 3 садочки і лікарня, житлові будинки, півміста залишилось без електроенергії, знеструмлено шахту», - написав пан Жебрівський у середу ввечері.

 

За його словами, "рашистські мавпи з гранатами знову поставили під загрозу життя наших громадян".

 

Голова облдержадміністрації додав, що «після звільнення нашої землі, згідно із міжнародним правом, безумовно, будемо виставляти позови до Росії, як країни-організатора терактів, про відшкодування усіх завданих збитків».