Спікер Андрій Парубій виступає за продовження мораторію на продаж землі

16:33, 04.10.2016

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підтримав продовження мораторію на продаж землі. На його думку, таке рішення парламент зможе узгодити вже найближчим часом.

 

Про це пан Парубій заявив під час зустрічі з аграріями у вівторок.

 

«Мораторій на продаж землі має бути продовжений. А разом з ним мають бути одночасно ухвалені законодавчі акти, які б регулювали цю сферу. Думаю, що найближчим часом буде впроваджений єдиний аграрний день у парламенті для системного розгляду необхідних питань у цій сфері», - сказав спікер аграріям.

 

І додав, що «є всі шанси вийти найближчим часом на системне рішення».

 

Парубій запросив представників аграрної галузі взяти участь у засіданні Комітету Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, де будуть також присутні члени уряду, з тим, щоб «детально проговорити проблемні питання та вийти на конкретний результат».

 

«Зараз іде дискусія на рівні голів фракцій з тим, аби вийти на одне системне узгоджене рішення, яке матиме на меті як продовження мораторію, так і водночас, перелік тих законодавчих актів, які Верховна Рада має прийняти для упорядкування ринку землі», - розповів Андрій Парубій.

 

На думку голови Ради, «по тих позиціях, які не передбачають політичних спекуляцій, а передбачають системний ґрунтовний підхід, ми вийдемо на системний документ з приводу продовження мораторію».

 

Зауважимо, що фракції «Народного фронту», «Батьківщини» і «Радикальної партії» виступають за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

 

Водночас, 3 жовтня глава місії МВФ в Україні Рон Ван Руден, говорячи про земельну реформу зазначив, що існуючий мораторій унеможливлює повноцінний розвиток сільськогосподарського сектора і використання землі в якості застави для отримання кредитів.

 

«Тому для України важливо рухатися вперед із земельною реформою і внести в парламент нове законодавство, яке дозволить продаж землі», – сказав представник МВФ.

 

У свою чергу, голова Волинської облради Ігор Палиця написав у вівторок на своїй сторінці у Facebook, що запровадження ринку землі в нинішніх умовах призведе до повного пограбування селян. Пан Палиця наполягає на збереженні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення доти, доки українські селяни не отримають доступу до дешевих європейських кредитів.

 

«За сьогоднішніх умов – це не створення ринку землі та порятунок селян, а цинічний та чітко продуманий план повного пограбування», – написав Палиця.

 

На його думку, впровадження ринку землі, якого вимагає МВФ, відбудеться в умовах зубожіння селян та дорогих кредитних ресурсів, ставки за якими в Україні у 18 разів вищі, ніж у країнах Європи.