Майже половина біженців з Донбасу та Криму голодують

21:01, 30.09.2016

В Україні 40% внутрішніх переселенців голодують, ще стільки ж мають кошти лише на їжу. І лише кожен 5 біженець може себе повністю забезпечити.

 

Такі дані озвучила Ганна Гвелесіані, аналітик Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України, під час прес-конференції, присвяченої проблемам і потребам переселенців. Вона також повідомила, що на сьогодні в Україні відомо про 1,7 мільйона внутрішніх переселенців.

 

«Проблема низьких доходів, слабо розвинений ринок праці, недостатній доступ до базових соціальних послуг, їхня низька якість, проблеми з житлом. Ці проблеми характерні для всіх жителів України. Переселенці не є винятком, але на них впливає низка інших чинників, які потрібно враховувати. Це, зокрема, і психологічний стрес, і втрата соціального статусу, втрата роботи. Тому ця категорія є більш соціально вразливою», – розповіла Анна Гвелесіані.

 

За словами експерта, ключовими проблемами для переселенців є зайнятість, низький рівень добробуту й забезпеченість житлом. Лише 52% працездатних переселенців (з числа тих, хто працював до переселення) змогли знайти роботу на новому місці.

 

Але найгірша ситуація у жителів сірої зони, розповідають волонтери.

 

«Дуже складна, критична ситуація в «сірій зоні». У деякі села, що розташовані на лінії розмежування, навіть не пропускають машини з гуманітарною допомогою – там просто голод. У Пісках досі, у розбитих будинках, живуть 13 осіб. Є ще переселенці – переїхали з одного району в інший. Здавалося б, людина переїхав на сусідню вулицю, у сусіднє селище, але так склалася лінія фронту, що там – непідконтрольна Україні територія, а тут – українська. Між його новим будинком і старим – практично прірва», – розповіла волонтер Римма Філь.

 

Нагадаємо, найбільш інтесивно виїжджали з окупованих Криму і Донбасу люди з вищою освітою. Майже кожен другий переселенець є високоосвіченою людиною.