На Луганщині бойовики облаштували нові блокпости

15:19, 30.09.2016

Патруль місії ОБСЄ зафіксував дві нові позиції бойовиків так званої ЛНР в районі моста поблизу  Станиці Луганської, що на Луганщині. Поруч із блокпостами окупанти мінують територію.

 

Про це йдеться у звіті місії за 28 вересня, оприлюдненому у п’ятницю.

 

«На південний схід від моста спостерігачі бачили новий блокпост ЛНР, на якому перебував озброєний член ЛНР, який повідомив, що він не не уповноважений пропускати патруль місії далі без дозволу від його командування», - йдеться у звіті ОБСЄ.

 

Поряд із блокпостом спостерігачі бачили протипіхотну активовану міну спрямованої дії (МОН-90) із під'єднаним детонатором.

 

Ще одну позицію бойовики будували на очах спостерігачів на південь від моста.

 

«На південь від моста місія бачила, як під наглядом озброєного члена ЛНР кран переміщав бетонні блоки на будівництві об'єкта, який спостерігачі визначили як нову позицію (прямокутна споруда) на західному узбіччі дороги», - зазначають у місії ОБСЄ.

 

Крім цього, на передовій позиції ЛНР на північ від моста в Станиці Луганській, в межах ділянки розведення сил і засобів, спостерігачі зафіксували свіжі пошкодження, а саме розтрощені коробки, прострілені автомобільні шини та отвори в мішках з піском.

 

Спостерігачі знайшли на цьому міцці свіжі осколки і визначили, що пошкодження були спричинені снарядами калібру 30 мм, випущеними із північно-західного напрямку. Бойовики сказали представникам місії, що це нібито наслідки обстрілів з боку ЗСУ.

 

У районі між передовими позиціями терористів ЛНР і вояків ЗСУ спостерігачі бачили нові пошкодження бетонної опори ЛЕП поблизу моста.

 

Водночас, перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг обурений, що сторони конфлікту на Донбасі не забезпечують спостерігачам повний доступ і можливість здійснювати моніторинг сил і засобів на трьох ділянках лінії розмежування в рамках рамкової угоди.

 

Пан Хуг повідомив, що минулого тижня патрулям ОБСЄ відмовили в доступі 16 разів. Щоправда не уточнив, коли саме і скільки разів спостерігачам відмовили представники ЗСУ і бойовики.

 

Як повідомляла «УМ», 21 вересня у Мінську підписано рамкове рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів в районах поблизу Станиці Луганської, Золотого й Петровського.