Верховна Рада прийняла закон про Нацкомісію, яка регулює тарифи

14:35, 22.09.2016
Верховна Рада прийняла закон про Нацкомісію, яка регулює тарифи

(Фото: rada.gov.ua)

Верховна Рада прийняла закон про Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). 

 
За проект проголосували 250 народних депутатів.
 
Президент зберіг свій вплив у комісії. Згідно з проектом закону, сім членів комісії затверджуються указом президента на підставі рішення Номінаційної комісії. Вони будуть призначатися на 6 років без права обіймати посаду більше 2 строків.
 
Заміна членів НКРЕКП відбуватиметься у 3 етапи: перших трьох членів мають змінити не пізніше шести місяців з моменту вступу в силу закону, ще двох – не пізніше 12 місяців, решти – не пізніше ніж через 18 місяців. Кілька фракцій вимагали прискореної ротації через недовіру до чинного складу регулятора.
 
 
Голова НКРЕП обирається членами Регулятора шляхом таємного голосування. Він переобирається кожні два роки після дня затвердження першого складу Нацкомісії.
 
Ухваленим законопроектом передбачено фінансувати НКРЕКП за рахунок внесків до спецфонду державного бюджету, сплачуваних суб'єктами ринків енергетики і комунальних послуг.
 
 
Народний депутат від БПП Мустафа Найєм Facebook повідомив, що фракція "Батьківщина" провалила поправку до законопроекту про НКРЕП, яким регулювався принцип і терміни ротації складу діючої комісії. (
 
"Таким чином, Юлія Тимошенко власноруч продовжила контроль Петра Порошенка над енергорегулятором. І як наслідок - збереження енергетичних монополій, тарифи на тепло і газ", - написав він.


НКРЕП - державний орган, який має підтримувати баланс між інтересами споживачів, надавачів послуг і держави. Зараз цю комісію очолює колишній менеджер Roshen Дмитро Вовк.