«Шлюб за 24 години»: від 85 копійок до 6 тисяч

16.08.2016
Із цього тижня до естафети «Весілля за 24 години» долучився і Київ. Тепер, якщо ви закохалися з першого погляду, то вам не доведеться довго обдумувати, подавати заяву і чекати кілька місяців, щоб одружитись. Ви берете паспорт, кохану і відразу можете бігти до РАЦСу. 
 
Після вдалої пілотної спроби в Одесі, Сіверськодонецьку та Маріуполі ще в одному місті пари зможуть швидко узаконити свої стосунки. Під час відкриття київського документ-сервісу «Готово» міністр юстиції Павло Петренко, який був присутній на реєстрації перших трьох пар, заявив, що вже за кілька днів до міст-щасливчиків приєднається і Львів.
 
До кінця місяця швидку реєстрацію запустять у Херсоні, де центр сприятиме створенню належних умов щодо реєстрації шлюбів для українських громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Криму.
 
Міністр юстиції також пообіцяв, що процедура буде максимально швидкою. Свідоцтво про одруження видаватиметься одразу, а впродовж 24 годин iз моменту реєстрації дані буде внесено до відповідного реєстру.
 
«В окремих містах сервіс iз реєстрації працюватиме без перерв. Зараз ми проводимо консультації з міськими головами і визначаємося, де місцева влада зможе забезпечити цілодобову роботу», — зауважив Павло Петренко.
 
Він також повідомив, що з наступного року Міністерство юстиції спільно з колегами з парламенту планує передати функції щодо реєстрації актів цивільного стану саме до місцевих органів влади.
 
Задля цього вже восени до Верховної Ради буде внесено законопроект, який реформує систему реєстрації актів цивільного стану.
 
Щодо ціни, то вартість оформлення шлюбу за добу коштуватиме по-різному. Дивлячись, чого ваша душа і наречена забажають. Найдешевші ціни — у прифронтовій зоні.
 
Там за швидку реєстрацію доведеться заплатити 150 гривень. Проте така ціна буде не повсюди. Якщо ж у вашому місті ще не запустили процедуру «Шлюб за 24 години», але вам необхідно дуже швидко одружитися, то сума становитиме 6 тисяч гривень.
 
Такі ж самі гроші мають заплатити пари в містах, де ця послуга введена як туристична. Київ та Одеса платитимуть менше, оскільки в цих містах процедура вже впроваджена. «Тут (у столичному сервісному центрі «Готово». — Ред.) використовуються тарифи виїзної церемонії.
 
Це коштуватиме від 900 до 1800 гривень. Виїзна церемонія — це коли шлюб реєструють не у приміщенні РАЦСу», — зазначив начальник головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко.
 
Чому ж послуга досить таки недешева, у Міністерстві юстиції пояснюють тим, що проект задумувався як соціальний, і перш за все для регіонів, які є прифронтовими. «У Києві, Одесі та Львові це більше туристична послуга для тих, хто хоче швидко все зробити і максимально гарно, тому за це й беруть більші кошти», — додав пан Куценко.
 
Проте, якщо ви не плануєте ніякої церемонії, фотографування, обміну каблучками і церемоніальних слів із побажаннями, а просто готові прийти, розписатися і піти, то така подія коштуватиме... 85 копійок. 
 
«У кабінеті нашого спеціаліста можна розписатися за 85 копійок. Це просто прийти, розписатися, отримати документ і піти. Але якщо ви хочете, щоб подія запам’яталася, то у сервісному центрі «Готово» можна собі замовити додаткові послуги — це і фотографування і подарунки, і квіти, і виїзна церемонія, і тому подібні речі, які йдуть додатково», — зазначив Куценко.

ДОВІДКА «УМ»

Якщо ж ви не знаєте, як швидко скористатися послугою «Весілля за 24 години», редакція покроково вам у цьому допоможе: 
 
1. Молодята, які вирішили скористатися даною послугою, можуть звернутися до організатора шлюбної церемонії. Інформація про цих організаторів розміщена на сайті Міністерства юстиції та на сайтах обласних управлінь. Цими організаторами будуть місцеві ради або місцеві адміністрації. Тому заходите на сайт і обираєте. 
 
2. Пара має чітко обрати час і місце проведення реєстрації шлюбу. Що й прописує у реєстраційній формі.
 
3. Наступний крок полягає у тому, що молодята мають укласти відповідний договір з організатором і відразу домовитися про місце, час і день реєстрації шлюбу.
 
4. І найголовніший, четвертий, крок: зібратися духом і не забути прийти на своє весілля. 
 
Трохи статистики: Мін’юст кожен рік реєструє близько 310 тисяч шлюбів
 
Від 11 до 40 відсотків молодят одружуються за прискореною процедурою (залежно від регіону).