У Дніпрі п’ятирічна дівчинка ледь не померла від правцю

20:45, 01.08.2016
У Дніпрі п’ятирічна дівчинка ледь не померла від правцю

У червоній зоні епідеміологічного ризику опинилася Україна, адже в країні немає життєво необхідних вакцин, зокрема і від правцю. У Дніпрі на межі смерті від дикої для ХХІ століття недуги опинилася п’ятирічна дитина.
 
За словами мами дівчинки Ірини Савушкіної, донька подряпала ногу об дерево, рану обробили йодом, а згодом шкіра почала червоніти. Батьки звернулися до лікарів, але ті не відразу поставили правильний діагноз. За кілька днів дівчинці різко стало зле, і вже у міській Дніпровській лікарні медики дiагностували гострий правець.
 
Необхідної концентрації сироватку, яка б підійшла і не викликала анафілактичний шок, медики шукали не лише по всьому місту, а й у сусідніх областях. Із допомогою волонтерів ліки знайшли у Києві, звідки препарат машиною доправив директор хокейного клубу «Кривбас» Олександр Шевченко. 
 
Наразі завдяки вакцині стан п’ятирічної хворої стабілізувався, але лікарі жодних прогнозів не дають. «Звісно, так швидко судоми не припиняться, вони триватимуть. Поки з усім справляємося. Про жодні прогнози до 10 днів ми взагалі не можемо говорити.
 
Добу дитині не гірше, це вже досягнення», — каже  заступник головного лікаря Дніпровської дитячої лікарні №6 Ліна Чергинець. 
Ситуацію ускладнює те, що дитина не мала щеплення від правця.
 
Перебої з постачанням вакцин в Україні тривають із 2009 року, а останні два роки у країні фактично не було вакцин для проведення безкоштовних обов’язкових щеплень. Зараз легально придбати вакцину проти правця у країні практично неможливо. Від російської, якою користувалися раніше, вітчизняне Міністерство охорони здоров’я відмовилося, а інші препарати в Україні досі не сертифіковані.
 
Утiм не краща ситуація і з іншими необхідними вакцинами — навіть сироватку проти туберкульозу батьки змушені шукати самостійно. У державних медичних закладах холодильники для вакцини від туберкульозу порожні, та й самі медики не знають, коли вона з’явиться.
 
Поки у профільному міністерстві обіцяють, що необхідні вакцини от-от будуть, чи не з усіх пологових будинків країни немовлят виписують без БЦЖ-щеплення. Проблеми з вакциною батьки вирішують у приватних клініках, які купують вакцину не через МОЗ. «Ситуація кричуща, адже в країні, де щорічно хворіє на туберкульоз більше 20 тисяч населення, колосальні проблеми зі щепленнями проти цієї недуги.
 
Нас із сином виписали з пренатального центру без щеплення, адже вакцини проти туберкульозу там не було. Не було її і в інших пологових будинках Києва, куди я неодноразово телефонувала. У приватних клініках БЦЖ-вакцини теж закінчуються — майже півтора місяця ми були в черзі на вакцинацію», — розповідає «УМ» киянка Світлана Гулєнок.
 
За словами жінки, вакцина проти туберкульозу для новонародженого обійшлася їм у 500 гривень. 
 
До слова, за даними парламентського Комітету з питань охорони здоров’я, рівень охоплення профілактичними щепленнями дітей першого року життя рекордно низький. Дані за перший квартал цього року: туберкульоз — 3,2%; поліомієліт — 32,7%; коклюш, дифтерія, правець —  0,9%; гемофільна інфекція —  1,3%; кір, паротит, краснуха — 4,4%; гепатит В —  8,4%.