Папа Франциск вперше відвідує Польщу

21:34, 27.07.2016
Папа Франциск вперше відвідує Польщу

Папа Франциск із президентом Польщі Анджеєм Дудою та його дружиною Агатою.

Римський папа Франциск вперше прибув до Польщі з душпастирським візитом. Літак папи прибув до міжнародного аеропорту імені Іоана Павла ІІ поблизу Кракова у середу ввечері. Це вже 15-та Апостольська подорож папи Франциска. Водночас, Польща стала першою країною центрально-східної Європи і 23-ою країною світу, яку теперішній наступник святого Петра відвідує під час свого понтифікату.

 

Про це повідомляє Радіо Ватикану.

 

Вранці, перед вильотом, папа Франциск попросив благословення на подорож у свого святого попередника Івана Павла ІІ (уродженця Польщі), завітавши до базиліки Святого Петра та помолившись перед його домовиною.

 

Офіційна причина п’ятиденного душпастирського візиту папи Франциска до Кракова – участь у Світових днях молоді. Але перед сотнями тисяч молодих католиків папа виступить у четвер ввечері, тоді як у середу в графіку понтифіка заплановане неформальне спілкування з керівництвом республіки Польща.  

 

Саме тому, в міжнародному аеропорту Іоана Павла ІІ, біля трапу літака, папу Франциска зустріли президент Польщі Анджей Дуда з дружиною Агатою, високопосадовці та ієрархи католицької церкви країни. Після цього папа поїхав до серця Кракова – на Вавельський пагорб, де в королівському палаці зустрівся з польськими політиками та дипломатами інших країн.

 

«Це вперше я відвідую центрально-східну Європу і радий з приводу того, що розпочинаю з Польщі, яка серед своїх дітей мала незабутнього святого Івана Павла ІІ, ініціатора та поширювача Світових днів молоді», - сказав папа Франциск у своєму першому слові в Польщі в королівському палаці.

 

 

Папа також заохотив поляків із надією дивитися у майбутнє «у світлі тисячолітньої історії Польщі» і схвалив ініціативи примирення між сусідніми народами. За його словами, в житті кожної людини і суспільства «існують два види пам’яті: добра і зла, позитивна та негативна».

 

«Негативною є пам’ять, яка нав’язливо концентрує погляд ума та серця на злі, особливо, на скоєному іншими», - наголосив понтифік.

 

Зазначимо, що до духпастирського візиту папи до Кракова, в рамках Світових днів молоді, Ватикан готувався заздалегідь. Планується, що папа Франциск не лише спілкуватиметься із католицькою молоддю (в тому числі під час спільної хресної ходи), але й помолиться біля «Cтіни смерті» у музеї-концтаборі в Освенцимі у п’ятницю.

 

За різними підрахунками, участь у СДМ у Кракові беруть загалом 1,5-2 млн. осіб. До Кракова прибули також близько 50-60 тисяч паломників з України.

 

Під час СДМ у Кракові введено безпрецедентні заходи безпеки: релігійні заходи охороняють близько 20 тис. поліцейських, 9 тис. рятувальників, 800 працівників Бюро охорони уряду, 11 тис. прикордонників, а надавати медичну допомогу готові будуть 3,5 тис. медиків.