Викладачі з Києва, Дніпра і Запоріжжя визнали Крим частиною Росії

28.07.2016
Днями в освітньому українському середовищі визрів скандал за участі викладачів університетів  із Києва, Запоріжжя та Дніпра. У середині червня вони взяли участь у 10-й Міжнародній науково-практичній конференції «Російська мова в полікультурному світі» в окупованій Ялті.
 
Журналіст Яків Носков на своїй сторінці y соціальній мережі опублікував фото звіту конференції. «Для того щоб поїхати на конференцію, деякі з викладачів узяли відпустку за свій рахунок. Частина  —  в останній момент вирішила не їхати, обмежившись тим, що надали свої роботи. І начебто аргументація є: російська мова  —  справа потрібна. Це філологія. Наука. А в науці політичні моменти можна прибрати на другий план.
 
Ось тільки конференція проходила навіть не в Росії, не в Пітері, Москві або Ростові, а в Ялті, в окупованому Криму. Там, звідки йдуть банки, куди не заходять круїзні лайнери, куди не літають міжнародні авіакомпанії, куди відмовляються їхати з концертами музиканти, оперні співаки та актори зі світовим ім’ям», —  обурено коментує журналіст.  
 
У профільному міністерстві кажуть, що про поїздку на окуповану територію викладачів із кількох вишів дізналися з новин, адже офіційних відряджень від університетів вони не мали. За словами першого заступника міністра освіти Інни Совсун, питання про легітимність перебування в Криму викладачів вивчатиметься на рівні керівництва навчальних закладів, адже «це було ідейне, принципове, особисте, політичне рішення осіб, які поїхали».
 
Найбільша кількість — 6 осіб — поїхали до Криму з навчальних закладів Запоріжжя. Ректор Запорізького державного медичного університету підтвердив, що доцент Володимир Хейлик дійсно був на конференції на окупованому півострові.  До речі, судячи зі сторінки у соцмережах, викладач симпатизує терористам iз «ДНР». Інші співробітники, яких згадано у програмі заходу, Жанна Рагрина та Катерина Гейченко, обмежилися заочною участю (як і Ольга Каніболоцька з Запорізького національного університету).
 
Відвідали влаштовану окупантами конференцію i колишній заступник міністра освіти Дмитра Табачника, директор Українського центру оцінювання якості освіти, професор Національного педагогічного університету імені Драгоманова Ірина Зайцева, яка давно відома своїми проросійськими настроями.
 
Колектив навчального закладу «засуджує поведінку i вчинки Зайцевої, яка суперечить чинному законодавству», i зараз проводить службове розслідування. Вже провели «розбір польотів» y Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, звідки без відома адміністрації вишу на окуповану територію поїхала доцент кафедри перекладу Людмила Стребуль. «За прогул без поважних причин» викладачка написала рапорт на звільнення. 
 
«Таких викладачів потрібно звільнити — i все, адже є незаперечні факти їхнього перебування на окупованій території, — каже «УМ» викладач одного зі столичних вишів. — Невже на материковій Україні не проводять наукові конференції? Як-то кажуть: «Валіза, вокзал, Росія». Ну, або Крим  —   y їхньому випадку. Неприпустимо, щоб співробітники національних навчальних закладів не тільки порушували законодавство, a й вихваляли i кланялися якомусь там Аксьонову i його команді. Який тоді приклад ці люди показуватимуть своїм студентам?!  Звісно, потрібно пройти всі ці бюрократичні процедури, службове розслідування i тому подібні речі, але залишати таких людей y стінах передових українських університетів неприпустимо».