Українців попереджають, що їздити до Росії ризиковано

16:08, 27.07.2016
Українців попереджають, що їздити до Росії ризиковано

Міністерство закордонних справ України рекомендує українцям оцінювати загрозу можливого безпідставного затримання в Росії при плануванні поїздок в цю країну.

 

Про це йдеться в повідомленні Департаменту консульської служби МЗС, оприлюдненому в середу.

 

За даними українських дипломатів, останнім часом почастішали випадки затримання та навіть арешту громадян України, серед особистих речей яких нібито виявлені сторонні предмети, у тому числі наркотики.

 

«Насправді ж їх «підкидають» треті особи під час в’їзду або перебування на території Росії», - зазначають у МЗС.

 

І радять українцям бути пильними та уважними під час спілкування з незнайомцями, «у тому числі з посадовими особами РФ, які уповноважені проводити митний, паспортний та усі інші види контролю».

 

Серед іншого, останнім часом в Росії регулярно арештовують українців-експедиторів нібито за перевезення наркотиків (прихованих серед товару) до країн ближнього зарубіжжя. Вітчизняні дипломати зауважують, що насправді експедиторів підставляють працедавці. І радять українцям бути вкрай обережними і пильними під час отримання  пропозицій від посередників-росіян щодо транспортування товару через кордон.

 

В МЗС України підкреслюють, що російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, а також свої міжнародно-правові зобов’язання.

 

Вітчизняні дипломати наголошують, що російські правоохоронці негуманно ставляться саме до українців, ще й застосовують до наших співвітчизників неприпустимі методи  фізичного та психологічного впливу, у тому числі – тортури.

 

«У цьому контексті Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України при плануванні поїздок до Російської Федерації реально оцінювати наявні ризики та існуючі загрози та ретельно зважувати потребу у здійсненні таких подорожей», – зазначається в повідомленні.

 

У разі вининкнення проблем на території Росії, МЗС України рекомендує українським громадянам невідкладно звертатися на гарячу лінії Центру оперативного реагування міністерства (+38 044) 238-16-57, або безпосередньо на гарячі лінії консульських установ України, розташованих на території РФ.

 

А саме: посольство в Російській Федерації (Москва) +7 919 768-77-96; консульство в Новосибірську +7 913 799-27-75; генеральне консульство в Ростові-на-Дону +7 918 587-99-93; генеральне консульство в Санкт-Петербурзі +7 921 304-05-72; консульство у Єкатеринбурзі +7 953 000-02-07.