В окупованому Донбасі підприємці влаштували бунт

12:42, 27.07.2016
У Донецьку, Горлівці та Макіївці - на непідконтрольною Україні території, дрібні підприємці влаштували бунт, протестуючи проти непомірних податкових поборів в так званій "ДНР". Про це повідомляє газета "Вести".
 
Як зазначає видання, найголовніша претензія торговців - бюрократизирована система та високі ставки митного збору при ввезенні товару на територію "ДНР".
 
Підприємці скаржаться, що новим "законом" про податкову систему малий і середній бізнес обклали непомірними податками і зборами. Вони розповідають, для того, щоб завезти товар в так звану "ДНР", їх змушують завести картку ЗЕД, картку акредитації на митному посту, оплатити митні збори (0,5%) та послуги брокера (від 2,5 тисячі рублів). Термін митного декларування - доба з моменту заходу товару.
 
Крім того, всіх підприємців змушують інвентаризувати залишки товару за станом на 23 травня. У тих, хто цього не зробив, просто опечатали товар. "Спрощенців" змушують переходити на загальне оподаткування, платити податки з продажу товарів, які були у вжитку і т.д.
 
Також бізнесменам пропонують купувати товари не в РФ або в Україні, а на базі в Донецьку.
 
"Хто ці закони вигадав? Ми ні Україна, ні Росія, ми невизнана республіка і якісь люди сидять і закони придумують!" - вважає підприємець Євгенія.
 
У результаті місцева "влада" пішла на поступки: трохи зменшила ставку митного збору (але для вантажів до 1000 євро) і дозволила товар інвентаризувати "на свій розсуд", а не в обов'язковому порядку.