Організація Ґюлена працює в Україні

15:11, 26.07.2016
Організація Ґюлена працює в Україні

Організація Фетуллаха Ґюлена (FETÖ), якого турецька влада називають головним ініціатором спроби військового перевороту в Туреччині, веде свою діяльність в Україні під прикриттям культурних центрів, шкіл і інтернет-ресурсів. Про це повідомляє турецьке урядове інформагентство Anadolu.
 
Як повідомляє інформагентство, FETÖ організувала в Києві та Одесі міжнародну школу "Меридіан". Навчання у закладі відбувається англійською мовою на платній основі. Таким чином керівництво школи привертає ерудованих і успішних дітей, щоб поповнювати фінансові запаси від відомих політиків і громадських діячів.
 
Ще одним з відгалужень FETÖ агентство назвало "Україно-турецька культурний центр" Işık ". Центр функціонує в Києві з 2013 року: організовує курси навчання та олімпіади турецькою мовою, спільні заходи зі школами "Меридіан".
 
"Під керівництвом освітніх установ і за підтримки підприємців-членів FETÖ, терористична організація формує різні платформи, які намагаються прищепити симпатію до Фетуллаху Ґюлена, в тому числі роздаючи на свято Курбан байрами м'ясо християнам", - повідомляє Anadolu.
 
Свою позицію з приводу подій в Туреччині та Україні, FETÖ, як вважають в агентстві, висловлює через новинний портал Ukraynahaber. "Щоб не викликати підозр і з урахуванням демократичної структури України, в останні дні члени FETÖ нібито висловлюють протест проти спроб військового перевороту в Туреччині, але зокрема в західному відгалуженні преси публікують повідомлення проти президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. Примітно, що українська служба порталу опублікувала інтерв'ю з ватажком терористичної організації Фетуллахом Ґюленом ", - відзначили в Anadolu.
 
Нагадаємо, у Туреччині мають намір закрити всі компанії, пов'язані з діяльністю Ґюлена.
 
Спроба перевороту в Туреччині сталася в ніч з 15 на 16 липня. Група військових заявила, що бере керування країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. До ранку турецький уряд повністю відновив контроль над ситуацією в країні. Кількість жертв зіткнень за останніми даними склало понад 240 осіб. В країні проводяться масові кадрові зміни у всіх державвних структурах. Затримано понад 13 тисяч осіб за підозрою підтримки перевороту.
 
У організації військового перевороту звинуватили опозиційного ісламського проповідника Фетуллаха Ґюлена.