Волонтери звинуватили медиків у погіршенні стану немовляти

21:23, 20.07.2016
Волонтери звинуватили медиків у погіршенні стану немовляти

Соціальні мережі облетіли жахливі фотографії Світланки Н., яку знайшли волонтери в Київській міській дитячій клінічній лікарні №2. Невиліковно хвора сирота з гідроцефалією і множинними вадами розвитку, залишилася в лікарні без нагляду. У результат – маленьке тільце покрили криваві рани, а непідстрижені нігтики впиваються в долоньки при регулярних судомах; погіршився загальний стан дитини. "Вся шия булу кривава з сукровиця. Вже покрита кіркою. Інтимні місця дитини теж були червоні, запалені. Зі здутим синього кольору животом. Зверху шкіра булу рожева, а всередині вона булу синього кольору", - розповіла волонтер Олександра Телятникова. У свої рік та два місяці дитина не сидить, не стоїть і не вміє ковтати.

 

Медперсонал зізнався, що навідуються до дівчинки лише коли роблять маніпуляції. «Я боюся брати її на руки», - так пояснила медсестра Юлія Обіух. «Ми вас почули і зробимо правильні висновки. Можете не сумніватися» - запевнила Лариса Воронюк, заступник головного лікаря цієї лікарні. Які саме – вона не уточнила. Лише додала, що на відділення, де 40 маленьких пацієнтів, одна медсестра та одна санітарка. А всього у лікарні не вистачає 150 медпрацівників.

 

Олександр Могильний, головний лікар дитбудинку «Берізка», де живе дівчинка, сказав, що у них немає можливості направити свого працівника доглядати итину в лікарні.

 

Немовля лежить одне у замкненій на ключ палаті. Як пояснили в лікарні, щоб ніхто з батьків інших малих пацієнтів її не побачив.

 

До речі, Світланка вже вдруге потрапила до цієї лікарні. Коли у дівчинки виявили гідроцефалію – надмірне накопичення рідини, то проперували та втановили шунт. Тоді волонтери випадково виявили дівчинку і побачили її у напівмертвоум стані - поламався шунт, а в голову потрапила надмірна кількість рідини, яка деформувалася череп.

 

Безсумнівно, таке ставлення до Світланки, довело би дитину до ще більшого погіршення. Лише оприлюднення ситуації привернуло увагу преси та лікарів.

 

Сьогодні до лікарні направили ​​комісію на чолі з Уповноваженим з прав дитини при Президентові України Миколою Кулебою. "Головна відповідальність лежить на опікунові, директорк дитячого будинку" Берізка", - знайшов «крайнього» Кулеба. Він додав, що держава виділяє на одну дитину майже 20 тис. гривень на місяць, чого достаточно для того, щоб організуваті належно нагляд.

Також дівчинку оглянули незалежні медики. Лікарі визнали, що дитина знаходиться в дуже важкому стані і йому і вдень, і вночі необхідний догляд і нагляд медсестри.

 

Олександра Телятникова, волонтерка, яка опікується дитиною, написала у Facebook: «Як змінити цю ситуацію системно? Щоб не просто полетіли голови знайдених крайніх. А зробити подібне неможливим в принципі.»