Смерть без запаху та кольору

30.06.2016
Трагедія сталася в одному з приватних домоволодінь  у Черкасах  по вулиці Грибоєдова. Як повідомив «УМ» Костянтин Проценко, речник  начальника Управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій  в області,  о 14 годині у вівторок рятувальники одержали повідомлення про те, що у каналізаційній ямі глибиною більше трьох метрів перебуває троє чоловіків без ознак життя. «Ще до прибуття на місце події рятувальники передбачали, що надзвичайна ситуація пов’язана із впливом газу метан. Саме через нього, зазвичай, і страждають люди, що нехтують вимогами безпеки, спускаючись до таких технічних споруд», — розповідає Костянтин Петрович.  І додає, що інформація, яку вдалося зібрати вже на місці події, лише підтвердила попередню оцінку ситуації рятувальниками. 
 
Як з’ясували,  58-річний господар будинку вирішив прочистити каналізаційну яму  самостійно, не вдаючись до допомоги відповідних служб. Коли він спустився вниз і вдихнув пари метану, то йому стало зле, він знепритомнiв. Аби допомогти потерпілому, на дно споруди спустився його 56-річний родич. Він також знепритомнів і впав поруч. На крики про допомогу на подвір’я прибіг ще й небайдужий 30-річний сусід. Побачивши, що відбувається, він слідом за потерпілими спустився в колектор  — і також отруївся метаном.
 
Аби дістати людей,  розуміючи небезпеку та підступність газу,  рятувальники вимушені були працювати у спеціальних захисних костюмах та протигазах. Упродовж чотирьох хвилин потерпілих підняли на поверхню та передали до рук лікарів швидкої допомоги. На жаль, попри всі зусилля медиків повернути до життя чоловіків не вдалося. 
 
За словами Костянтина Проценка, метан — природний газ без запаху і кольору. Головна небезпека для людини пов’язана з гіпоксією і асфіксією, що виникає при нестачі кисню, який метан витісняє з повітря. Раніше, аби захистити себе від підступності метану, шахтарі брали із собою у забій канарку. Ця пташка дуже чутлива до нестачі кисню. Ціною власного життя вона не раз рятувала долі людей. Побачивши, що канарка ні з того ні з сього впала замертво, шахтарі встигали евакуюватися на поверхню.
 
«Така жахлива трагедія із загибеллю відразу трьох чоловіків цього року в нашій області сталася вперше. Але минулого року подібна біда скоїлася у Золотоноші, де також троє чоловіків задихнулися у каналізаційному колекторі», — каже Віталій Шульга, начальник прес-служби Управління Державної служби України з над­звичайних ситуацій у Черкаській області.