Світ відзначає Міжнародний день рідної мови

07:22, 21.02.2019
Світ відзначає Міжнародний день рідної мови

Студентський протест у місті Дакка, 21 лютого 1952 рік

Історія свята, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш пакистанська влада жорстоко придушила мітинг студентів. Вони вийшли на вулиці, вимагаючи скасувати урядову заборону на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови.

Встановила День рідної мови Генеральна конференція ЮНЕСКО два десятиліття тому - у листопаді 1999 року. І саме за пропозицією представників Бангладеш.

Нині у світі існує близько 6000 мов. І майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. Серед основних причин називають війни, депортації, міграцію, а також мовне змішання. Також сучасні технології сприяють посиленому домінуванню окремих великих мов, на кшталт англійської.

У Європі нараховують 13 мов, які на грані вимирання. В Україні на межі зникнення знаходяться діалекти ромських мов, кримчацька та галицький діалект караїмської мови.

І хоча у нас День української писемності та мови відзначають 9 листопада, та чим сьогоднішній день не привід придбати хоча б одну українську книжку чи збірку віршів, прочитати та отримати насолоду від українського слова.