У Києві відкрили меморіальну дошку Дмитру Донцову і демонтують пам’ятник Суворову

16:44, 24.01.2019
У Києві відкрили меморіальну дошку Дмитру Донцову і демонтують пам’ятник Суворову

Ідеолог українського націоналізму був першим керівником Українського Телеграфічного Агенства (Фото Олени ХАЛІМОН)

«Історична ротація: нині в Києві врешті демонтують пам‘ятник Суворова і відкрили меморіальну таблицю Донцову», - так відреагував на сьогоднішні події в столиці голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

Меморіальну дошку ідеологу українського націоналізму Дмитру Донцову відкрили в четвер, 24 січня фасаді будинку Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ». Це місце обрано не випадково: у травні-листопаді 2018 року за часів гетьмана Скоропадського саме Дмитро Донцов очолював новостворене державне Українське телеграфічне агентство, історичним спадкоємцем якого нині є «Укрінформ».

 

Пам'ятну дошку в присутності представників влади, народних депутатів та громадськості відкрили генеральний директор агентства Олександр Харченко та літературознавець і журналіст, автор книги «Дмитро Донцов. Ідеологічний портрет» Сергій Квіт.

Про роль Донцова в інформаційній війні з Росією, який іще сто років тому наголошував на необхідності «відділення від Росії, знищення всякого об'єднання з нею», та вплив на формування української ідеї говорили також заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, народний депутат Андрій Іллєнко, голова фракції «Свобода» в Київраді Юрій Сиротюк, головний редактор тижневика «Шлях перемоги» Віктор Рог, кобзар Тарас Компаніченко та інші.

 

Автором пам’ятної дошки є львівський скульптор Володимир Цісарик. Таблицю виготовили за меценатської допомоги Святоіванівського гетьманського мазепинського полку.

 

Нагадаємо, що у вівторок, 22 січня на розі бульвару Шевченка та вулиці Петлюри відкрили меморіальну дошку іще одному видатному діячеві Української революції 1917 – 1921 років, Головному Отаману армії УНР Симонові Петлюрі.

 

Сьогодні ж на території Київського військового ліцею імені Івана Богуна, який до 1998 року в народі називався Суворовським училищем, взялися за демонтаж пам’ятника російському полководцю Олександру Суворову. Відповідне рішення у грудні минулого року ухвалила експертна комісія Міністерства культури України. Активісти боролися за це понад три роки. Поки що демонтажні роботи тривають, оскільки скульптура виявилася міцно закріпленою на постаменті. «Уже кілька годин спостерігаємо з вікна, як викорчовують Суворова», - пишуть у «Фейсбуці» очевидці. Швидше за все, остаточне знесення монументу відбудеться завтра.

 

Як повідомив Український інститут національної пам'яті, скульптура полководця після демонтажу буде передана до одного зі швейцарських музеїв Суворова.

Очікується, що на місці пам’ятника Суворову буде встановлено монумент на честь Івана Богуна – активного учасника повстання Богдана Хмельницького.